De nieuwe Waterford whisky is peated, peated en nog eens peated

Nieuws
donderdag, 14 september 2023 om 17:00
peatedlacken woodbrook
Waterford Distillery in Ierland heeft de zwaarst peated whiskey’s van Ierland uitgebracht. Het gaat om twee expressies: Waterford Peated Lacken en Peated Woodbrook whisky.
De twee Waterford whisky’s zijn de nieuwe expressies in de Arcadian Farm Origins serie. Deze serie eert de oude traditionele stookmanieren en bevat momenteel al twee peated whisky’s: Waterford Peated Fenniscourt en Waterford Peated Ballybannon. Voor de twee whisky’s in de serie is 100 procent Ierse gerst gecombineerd met Ierse turf. Het resultaat is dat er meer turf dan ooit in een Ierse whiskey is gebruikt voor de nieuwe expressies.
Mark Reynier, oprichter van Waterford Distillery, vertelt dat deze keuze gemaakt is nadat de distilleerderij met de eerste Farm Origins liet zien dat terroir belangrijker is dan turf. ‘Deze nieuwe serie Single Farm Origins zijn geplukt tot hogere niveaus dan de meeste beroemde Islay whisky's, en zeker de meeste voor een Ierse whisky. En raad eens? Die terroirsmaken zijn nog steeds duidelijk aanwezig.’

Wat zijn de nieuwe peated Waterford whiskys?

De twee expressies die Waterford Distillery uitgebracht heeft zijn door Ned Gahan, hoofddistilleerder van de distilleerderij, voorzien van tasting notes. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet:
Waterford Peated Lacken
Neus: Krachtig en levendig met frisse turfrook, pekel, oesterschelpen, gerstesuiker en boomgaardfruit en een tikkeltje hooi.
Smaak: Vol en romig met tonen van maalsel, drijfhout, kampvuur en creosoot, gevolgd door schapenwol, lapsang souchon thee, witte perzik en appelmoes.
Afdronk: Complexe sigaar tabak, groene thee en teer.
De Waterford Peated Lacken whisky is gebotteld op 57 PPM (aandeel fenolen per miljoen, wat gebruikt wordt om het turfgehalte aan te duiden).
Waterford Peated Woodbrook
Neus: Citroenschillen, bijenwas, pas gedoofde kaarsen met crème brûlée, weidebloemen, hennep en medicinale aroma’s.
Smaak: Specerijen, zandkoekjes, kampvuur as, citroenen en lapsang souchon thee met tonen van citroenolie en limoenmarmelade.
Afdronk: Lang met meer specerijen en kampvuurtonen.
Waterford Peated Woodbrook is gebotteld op 74 PPM.
De twee nieuwe Waterford whisky's zijn binnenkort te koop via de website van de distilleerderij. Of ze ook in de schappen van de slijterijen en speciaalzaken terecht komen is niet bekendgemaakt. De prijs van de whisky’s ligt op 95 euro per fles.
Foto: Waterford Distillery

POPULAIR NIEUWS