De stijging van de alcoholaccijnzen zal 'de inflatie aanwakkeren'

Nieuws
dinsdag, 27 juni 2023 om 17:00
whisky
Dat de Wine and Spirit Trade Association (WSTA) niet blij is met de verhoging van de alcoholaccijnzen mag duidelijk zijn. De organisatie heeft al meerdere malen haar onvrede geuit bij de Britse regering en erop aangedrongen om de verhoging van accijnzen tegen te gaan. Nu meldt de WSTA dat het verhogen van de alcoholaccijnzen de inflatie niet ten goede zal komen.
In maart dwerd bekendgemaakt dat dat de belasting op alcoholhoudende dranken, zoals wijn, en gedistilleerde dranken, zoals whisky, zou gaan stijgen. Op het moment is deze nog bevroren en vrij laag, maar vanaf 1 augustus dit jaar zou er een flinke stijging optreden.
De Scottish Whisky Association meldde al dat het met ruim 10 procent de grootste belastingverhoging ooit zou zijn in de sector. De verwachting is dan ook dat bijvoorbeeld distilleerderijen een flinke klap te verwerken krijgen door de stijging van de accijnzen. En dat is nog niet alles: andere kosten, zoals die van energie en grondstoffen, stijgen namelijk ook voor mee voor de stokers.

'Het is nog niet te laat om de alcoholaccijnzen te stoppen'

Miles Beale, chief executive van de Wine and Spirit Trade Association, vertelt dat er een extreem moeilijke periode aankomt door de aanhoudende inflatie, de hoge prijzen van glas en de almaar stijgende belastingen: ‘Onder al deze druk heeft de regering ervoor gekozen om consumenten op 1 augustus nog meer inflatoire ellende op te leggen, met de grootste verhoging van de alcoholaccijnzen in bijna 50 jaar.’
Volgens Beale discrimineert het nieuwe systeem ook nog eens, want producten waar meer alcohol in zit krijgen te maken met een sterkere accijnsstijging. En dat terwijl dit alcoholpercentage niet verlaagd kan worden door het minimum voorgeschreven alcoholgehalte. Whisky moet bijvoorbeeld een minimum ABV hebben van 40 procent, anders mag het geen whisky heten.
Beale geeft aan dat producenten van wijn en gedistilleerde dranken op zoek zijn naar manieren om hun product betaalbaar te houden, maar dat dit niet makkelijk is. Het is volgens hem ook nog niet te laat om de accijnsverhoging te schrappen om zo de markt te redden en inflatie tegen te gaan.

POPULAIR NIEUWS