Wist je dat er in 2017 een Nederlandse distilleerderij in vlammen is opgegaan?

Rubrieken
dinsdag, 27 juni 2023 om 15:00
whiskyfles
In 2017, de nacht van woensdag 29 maart, sloeg het noodlot toe bij de Nederlandse distilleerderij Turv in Exloo. Een vermoedelijk aangestoken brand heeft de distilleerderij en woning volledig verwoest. Wist je dat bij de brand de eigenaar Matthieu Smakman om het leven kwam?
Twee jaar voor de ramp heeft de familie Smakman een oude boerderij, de Bebinghehoes, volledig verbouwd tot een moderne distilleerderij. Hier werd gestart met een proefopstelling waar verschillende sterke dranken gemaakt konden worden. In 2016 zijn ketels gekomen waarmee 2.500 liter drank per dag kon worden geproduceerd.

Niet bang voor verandering

Toen de distilleerderij voor het eerst haar Prime Whisky op de markt introduceerde, ontstond er veel ophef. Met name de rijpingstijd van drie maanden viel niet goed bij de brancheorganisatie SpiritNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA.
Volgens de regelgeving mag een drank pas whisky worden genoemd als deze minimaal drie jaar in een eikenhouten vat gerijpt is. De heer Smakman had hier duidelijk een andere mening over en vond dit dan ook onzin. Uiteindelijk heeft de distilleerderij de drank niet meer onder de naam Prime Whisky op de markt gebracht, maar alleen onder de naam Prime.
Uiteindelijk heeft het bedrijf in totaal twee whisky's gelanceerd: de Turv Exloo Prime Single Cask 2016 en de Turf Exloo Queens Prime.

Een zeer grote brand

Het is een grote brand die destijds gewoed heeft, zo blijkt uit de verslagen. Acht brandweerposten waren namelijk dag en nacht actief in Exloo. Er zijn maar liefst 32 voertuigen ingezet om de brand onder controle te krijgen. De brandweer spreekt dan ook van de grootste brand van 2017. Op locatie heeft de brandweer vier brandhaarden geconstateerd, waardoor er uitgegaan wordt van brandstichting. Door de verwoestende brand zijn er door de politie geen sporen meer gevonden van de oorzaak en is er nooit iemand opgepakt.
De distilleerderij heeft nooit een doorstart gemaakt. Voor veel bewoners was de brand een grote schok. De Bebinghehoes was voor veel mensen een geliefd gebouw in het centrum van Exloo.
Rust in vrede Matthieu Smakman.
Meer van onze Wist je dat? lezen. Bekijk dan ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties