Wordt deze whisky voor het eerst in Europa gebruikt als festival botteling?

Nieuws
zondag, 08 september 2024 om 7:00
festival botteling wtf millstone rye whisky
Mensen kijken vaak reikhalzend uit naar de whiskyflessen die speciaal gebotteld worden voor een festival. Ben jij nieuwsgierig naar roggewhisky, oftewel rye whisky, let dan nu op.
De festival botteling van Whisky Tasting Festival (WTF) is namelijk bekend geworden. Dit betreft een roggewhisky van Zuidam Distillers: Millstone Rye Whisky. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat er een rye whisky gekozen is als festival botteling in Europa.

Wat is Millstone Rye Whisky?

De Millstone Rye Whisky wordt gemaakt in Baarle-Nassau bij de Nederlandse distilleerderij Zuidam Distillers. Hoewel eigenaar Patrick van Zuidam de whisky al jaren maakt, heeft hij het product pas een paar jaar geleden voor het eerst ingestuurd naar de World Whiskies Awards.
Waarom? Om te beoordelen hoe de kwaliteit van de whisky zou zijn. Zuidam doet aan topsport en gaat namelijk alleen voor goud. Het is precies die kleur van de medaille die hij won en niet één keer, maar drie keer. Wie in zijn kantoor staat ziet dan ook de prijs in de kast staan: Worlds Best Rye.
Over de whisky zelf zei Zuidam onlangs het volgende in een exclusieve reactie met Whisky Monkeys: 'Ik maak er veel van omdat ik hoop dat het ooit nog heel groot gaat worden.’ Ook zijn er buitenlandse distilleerderijen die steeds vaker bij hem komen kijken hoe hij z'n kwalitatief goede roggewhisky maakt.
Toch is er iets eigenaardigs aan de hand, want rye whisky wordt nog niet veel in Nederland verkocht, waar dat in landen als de Verenigde Staten wél het geval is. Wie regelmatig naar de Verenigde Staten afreist, vanwege zijn vrouw, is Tebarts. En zijn reeks aan online Amerikaanse tastings zijn ook steevast uitverkocht.
American Whiskey Bourbon & Rye Image
American Whiskey Bourbon & Rye
EUR22.65
Op voorraad
Koop op bol.

Hoe populair is rye whisky?

Met de festival botteling hoopt hij dan ook een duit in het zakje te doen en roggewhisky wat populairder in Nederland te maken. Volgens hem zijn we iets te veel met z'n allen bezig om te concentreren op Schotse whisky.
'Daar ligt de focus, ook vanuit de industrie. Eigenlijk net zoals het in de V.S. ging na de drooglegging, toen de focus zo goed als volledig richting bourbon ging en rye bijna geheel uit het oog verdween (terwijl het vóór die drooglegging 'huge' was). Sinds ongeveer 2010 is rye daar aan een gigantische(!) comeback bezig, vertelt hij aan Whisky Monkeys.
Tebarts voegt daar aan toe dat zelfs de Schotten nu bezig zijn met rogge. 'Bruichladdich, Arbikie, Inchdairnie, om er maar eens 3 te noemen. Meer gaan hoe dan ook volgen,' benadrukt hij.

Waar is de whisky te koop?

De festival botteling is zoet, kruidig en fruitig én is op vatsterkte. Wie een fles wil bemachtigen kan dat via deze website doen. De prijs is nu 55 euro en vanaf 14 september 60 euro per fles. De verzendkosten bedragen 8,50.
Tickets scoren voor het festival is ook nog mogelijk. Dat kan via deze pagina.

POPULAIR NIEUWS