Waterford Distillery onthult nieuwe vlaggenschip single malt whisky

Nieuws
zaterdag, 07 september 2024 om 17:00
waterford biodynamic cuvee luna single malt whisky
De Waterford Distillery heeft een nieuwe expressie gelanceerd: de Biodynamic Cuvée Luna. De nieuwe single malt whisky komt direct in het kernassortiment van de distilleerderij terecht.
De whisky is geheel gemaakt met Ierse gerst die geteeld is via regeneratieve biodynamische methoden. De distilleerderij heeft daarbij samengewerkt met verschillende biodynamische boeren. Zij letten bij het (biologisch) verbouwen van hun gewassen op het ecosysteem van de boerderij en de levende bodem. Ook is de oude maankalender gevolgd voor het maken van de drank.

Focus op smaak in plaats van opbrengst

Mark Reynier, CEO en oprichter van Waterford Distillery, vertelt dat de methode gebruikt wordt door onder andere 's werelds grootste wijnmakers om zo levendige smaken te creëren. Bij whisky is dat tegenwoordig niet meer zo volgens hem, maar wordt er meer op opbrengst gericht.
'Whisky is een industrieel vervaardigd product geworden, volgestopt met additieven en afwerkingen. Gerst is een van de meest smaakvolle graansoorten en in de loop der tijd is deze inherente smaak in het gedrang gekomen.'

Wat is de Waterford Biodynamic: Cuvée Luna single malt whisky?

De nieuwe Waterford whisky bestaat uit gerst van verschillende oogsten die allemaal een net andere smaak afgeven. Dit zorgt voor wat meer complexiteit in de expressie. De spirit voor de drank heeft gerijpt in een mix van vier verschillende vaten.
37 Procent van de drank komt uit first fill Amerikaanse eikenhouten vaten, 17 procent uit virgin Amerikaanse eikenhouten vaten en 25 procent uit Franse eikenhouten vaten. De laatste 21 procent komt uit Vind Doux Naturel vaten die voor wat balans moesten zorgen.
Dat levert de volgende tasting notes op voor de Waterford Biodynamic: Cuvée Luna whisky:
  • Neus: Groene appel, hooi, moutkoekjes, witte peper, perziken, boerenerf, cherry tomaatjes, droge aarde, lichte kruidenthee, broodkosrt en berk.
  • Smaak: Peperkruid, droog, ontbijtgranen, lemon curd, pesto, groene pepers, pap met room, moutkoekjes, kruidenthee en grapefruit.
  • Afdronk: Romig, zachte kruiden met droogte die overgaat in kruiden.

Waar is de nieuwe Waterford single malt whisky te koop?

De whisky is te koop via de website van de distilleerderij. De prijs daar is 99 euro exclusief verzenden en eventuele invoerkosten bij de douane. De fles is ook op verschillende andere plekken zoals the Whisky Exchange te vinden. Of slijterijen in Nederland de expressie krijgen, is niet bekendgemaakt.
Single Malt Flavours Image
Single Malt Flavours
EUR12.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS