Welke whisky's hebben er gewonnen tijdens de World Whiskies Awards 2024?

Nieuws
vrijdag, 22 maart 2024 om 6:00
world whiskies awards 2024 1
Wat zijn de beste whisky's om in huis te halen? Vangt Zuidam Distillers drie keer op rij prijs? Je gaat er nu achter komen, want de winnaars van de World Whiskies Awards 2024 zijn bekendgemaakt.
De afgelopen maanden zijn talloze whisk(e)ys ter wereld blind geproefd door verschillende juryleden. Dit jaar deden er meer dan 1500 expressies uit meer dan 40 landen mee aan de competitie. De whisk(e)ys zijn in 23 categorieën ingedeeld zoals beste single malt whisky, beste blended whisky, beste grain whisky en beste bourbon.

De winnaar van de World Whiskies Awards 2023 uitgelicht

Op de website van World Whiskies Awards 2024 zijn de verschillende winnaars van dit jaar in de verschillende categorieën bekend gemaakt. Wij zetten de winnaars voor je op een rijtje. Kleine spoiler: Millstone heeft weer een award gewonnen.
Dit zijn de winnaars in de categorie Taste Winners:
Award Distilleerderij/merk Whisky
Best American Whisky FEW American Straight Whiskey
Best Blended Ballantine’s Ballantine’s 30 Year Old
Best Blended Limited Release Three Ships Master’s Collection 12 Years Old Double Wood Blend
Best Blended Malt Dewar’s Dewar’s Double Double 37 Years Old
Best Bourbon 1792 1792 12 Years Old
Best Canadian Blend Gibson's Finest Venerable
Best Corn Ironroot Republic Hubris
Best Finished Bourbon Breckenridge Port Cask Finish
Best Flavoured Whisky Stillhouse Peanut Butter S’mores Whiskey
Best Grain Bain’s Founders Collection 15 Years Old
Best New Make & Young Spirit Anohka This is Not Whisky Heavily Peated Single Malt Spirit
Best Pot Still Redbreast Redbreast 21 Years Old
Best Rye Zuidam Distillers Millstone Founders Reserve 10 Years Old Rye
Best Single Barrel Bourbon Four Roses Single Barrel
Best Single Cask Single Grain The Octave Premium Strathclyde
Best Single Cask Single Malt Glen Scotia Cask 637 Refill Bourbon Barrel
Best Single Cask Single Rye Proof and Wood Tumblin’ Dice Single Barrel Rye
Best Single Malt  The English Sherry Cask Matured Single Malt Whisky
Best Small Batch Bourbon Laws Whiskey House Four Grain Bourbon Cask Strength
Best Small Batch Single Malt Mosgaard Moscatel Cask Single Malt Whisky
Best Tennessee Whisky Uncle Nearest 1856 Premium Aged Whiskey
Best Wheat Lone Elm Single Barrel Texas Single Wheat Whiskey

De mooiste fles in beeld

Naast de godendrank in de fles, hebben de juryleden zich ook over andere aspecten van de whisky's gebogen. Zo zijn de flessen, de doppen en de labels deskundig beoordeeld in de categorie Design Winners.
De gelimiteerde Shirakawa 1958 whisky uit Japan heeft de prijs gewonnen voor het mooiste design van een Special Edition expressie. InchDairnie Ryelaw heeft een award gekregen voor het mooiste flesontwerp.
Het mooiste label is te vinden op de flessen van de Tasmaanse Blue Lake Lodge whisky. Naast al deze elementen is ook de doos van talloze whisky’s onder de loep genomen. The Hearach van Isle of Harris is beloond met de prijs voor het beste ontwerp van de buitenverpakking.

Whisky-iconen uitgelicht

Een vast onderdeel van de World Whiskies Awards is een blik op de distilleerderijen en de mensen die van onschatbare waarde voor de whisky-industrie zijn. In de categorieën Icons of Whisky en in de Whisky Hall of Fame komen zij aan bod. Dit jaar zijn er verschillende prijzen uitgereikt voor onder andere de kuiperijen, distilleerderijen, meesterblenders en meesterdistilleerders en de productieteams.
Zo is Stephen Woodcock, Head of Whisky Creation bij Glen Moray Distillery, benoemd tot meesterdistilleerder/meesterblender van 2024. In de categorie productieteams mag het team van Jura Distillery op het gelijknamige eiland de gouden plak mee naar huis nemen. Het team van Adam Wall van Teeling Whiskey in Dublin is beloond met de prijs voor het beste team bij een bezoekerscentrum.
De Whisky Hall of Fame is dit jaar met zeven namen verrijkt. Onder andere Ichiro Akuto, oprichter van de Japanse Chichibu Distillery, en Russell Anderson, meesterdistilleerderij bij The Macallan, zijn vanaf nu op de lijst te vinden.
Voor een volledig overzicht van alle awards die tijdens de World Whiskies Awards 2024 zijn uitgereikt kun je op de website van de competitie terecht.