18-jaar oude Fettercairn single malt voor de derde keer uitgebracht

Nieuws
zondag, 15 september 2024 om 15:00
fettercairn 18yo scottish oak
Wat hebben lokale gerst uit de Cairngorn Mountains, Amerikaanse wit-eikenhouten vaten en vaten van Schots eikenhout voor whisky als resultaat? Dat is te proeven in de nieuwe jaarlijkse single malt whisky van Fettercairn Distillery: de Fettercairn 18 Years Old Scottish Oak.
De derde release van 18 jaar oude expressie is namelijk door de distilleerderij onthuld. De whisky is in kleine batches gestookt van gerst uit de omgeving van de stokerij. Dit geeft de spirit een lokaal tintje.

Lokaal hout

De expressie is bedacht door Gregg Glass, meester whiskymaker bij Fettercairn. Hij introduceerde een aantal jaar geleden een nieuwe benadering van whisky maken, waarbij hout voor vaten op een milieubewuste manier wordt gebruikt.
Er worden namelijk niet alleen bomen gekapt, maar ook wordt er wat teruggeven aan de natuur door regelmatig bomen te planten. Zo is er onlangs een heel bos vlakbij de distilleerderij geplant.
'We zijn nog generaties verwijderd van het moment dat deze bomen worden gebruikt bij het maken van whisky, maar dat ze daar over onze distilleerderij waken, is een belangrijke herinnering dat ons werk niet alleen voor het heden is, maar ook voor de toekomst.'

Wat is de Fettercairn 18 Years Old Scottish Oak single malt whisky?

De Fettercairn 18 Years Old Scottish Oak heeft aanvankelijk gerijpt in first-fill en refill ex-bourbon vaten van Amerikaans wit eikenhout. Daarna is de whisky voor een tweede rijping in Schotse eikenhouten vaten gegaan. Daarmee doet de expressie zijn naam eer aan.
De whisky heeft de volgende tasting notes:
  • Geur: Gesuikerde amandelen, bakkruiden, passievruchten, guava en tropisch fruit. 
  • Smaak: Exotisch fruit, patisseriesuikers, brioche, specerijen en zachte hints van bessen. 
  • Afdronk: Cacao en vanille.
De Fettercairn 18 Years Old Scottish Oak single malt whisky is non-chill filtered gebotteld op een alcoholpercentage van 46,8 procent alcohol by volume (ABV).

Wat gaat de whisky kosten?

De nieuwe whisky is gelimiteerd in oplage, maar het is niet duidelijk hoeveel flessen er precies beschikbaar zijn. De verkoopprijs per fles is vastgesteld op 212 pond (omgerekend ongeveer 250 euro).
Vanaf oktober is de Fettercairn whisky te koop bij gespecialiseerde retailers. Of dat ook inhoudt dat de whisky in Nederlandse schappen terecht komt, is niet bekend.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR26.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS