Bowmore ARC-52 whisky voor monsterbedrag geveild

Nieuws
woensdag, 31 mei 2023 om 11:00
bowmore aston martin arc52
Even geleden meldden we de release van de Bowmore ARC-52, een single malt whisky met een unieke karaf. De whisky die in samenwerking met Aston Martin uitkwam, had al een flinke prijskaart van 75.000 dollar, maar op een veiling is de drank voor een veelvoud daarvan verkocht.
De veiling werd afgelopen vrijdag gehouden bij Sotheby’s, waar wel vaker whisky’s onder de hamer gaan. Een opbrengst als deze komt alleen niet vaak voorbij. De ARC-52 die verkocht is, heeft namelijk het monsterbedrag van 187.500 pond (omgerekend 231.711 dollar of 216.600 euro) opgebracht.
De single malt Bowmore x Aston Martin is daarmee een van de duurst verkochte whisky’s in een veiling. Een van de mooiste aspecten van deze Sotheby’s veiling is dat alle opbrengsten van de veiling naar de gemeenschap van Islay gaan.

Wat is de Bowmore Aston Martin ARC-52 precies?

Ron Welsh, meesterblender bij Beam Suntory, zet met de Bowmore ARC-52 whisky een van zijn laatste projecten neer. Hij is trots op de whisky die slechts in een oplage van 100 stuks uitgebracht is. De whisky is een 52 jaar oude blend van Bowmore whisky’s.
Die hebben in Europese eiken sherry en Amerikaanse eiken hogsheads gerijpt voordat ze door Welsh gehuwd werden in de bijzondere blend. De whisky is onderdeel van de samenwerking van Bowmore en het automerk Aston Martin. De adviesverkoopprijs van de ARC-52 whisky lag oorspronkelijk op 75.000 pond. Daar is deze veiling dus ruim overheen gegaan.
Naast de Bowmore ARC-52 whisky is er nog een hele reeks andere whisky’s uit de samenwerking gekomen. De Bowmore Aston Martin whisky's zijn er in verschillende varianten. Zo is er de Bowmore Aston Martin GTR Collection met daarin een 10, 15, en een 18 jaar oude limited edition whisky. De flessen in deze serie zijn op het moment van schrijven nog verkrijgbaar in verschillende online slijterijen en whiskyspeciaalzaken. Naast de GTR Collection is er de Aston Martin Masters Selection, een 22-jarige whisky. Ook die is nog online te vinden.
Los van deze recente Aston Martin series heeft Bowmore in 1995 al een zeer exclusieve Black Bowmore 1964 Aston Martin DB5 whisky uitgebracht. Deze 31 jaar oude whisky is ook nog te koop, maar dan moet je flink in de buidel tasten. Via The Whisky Exchange koop je de DB5 whisky voor 180.000 pond. Een flink bedrag, maar dan heb je wel een van de slechts 27 gebottelde flessen in huis.
Beeld: Aston Martin/Bowmore

POPULAIR NIEUWS