Deze distilleerderij toont de enorme veelzijdigheid van sherry in nieuwe whiskyreeks

Nieuws
woensdag, 03 april 2024 om 8:00
glenallachie wood collection series
The GlenAllachie heeft een nieuwe whiskyreeks aangekondigd. Het gaat om de gelimiteerde Wood Collection, een serie van zes single malt whisky’s. De eerste drie expressies tonen de veelzijdigheid van sherryvaten.
Tot nu toe heeft The GlenAllachie zich voornamelijk gericht op sherry gerijpte whisky’s uit Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten. Met de komst van de Wood Collection whisky’s maakt de stokerij een zesdelig uitstapje naar andere sherryvaten.
Billy Walker, meester distilleerder en – blender van The GlenAllachie, vertelt dat dit een van de leukste projecten is geweest die hij in lange tijd heeft mogen uitvoeren. Het onderzoeken en verkennen van de invloeden van de verschillende sherryvaten gaf de distilleerder de mogelijkheid om iets anders neer te zetten.
‘Het integreren van de persoonlijkheid van zes Sherry-stijlen met het heidehoning-DNA van The GlenAllachie leverde een spectrum van aromatische en smaakkenmerken op dat onze verwachtingen overtrof. De eerste drie expressies zijn echt uitzonderlijk - we kunnen niet wachten om deel twee over een paar maanden te delen.’
Glenallachie sherry cask single malt whisky
De eerste drie The GlenAllachie single malt whisky's in de Wood Collection serie.

Dit zijn de eerste drie The GlenAllachie Wood Collection single malt whisky’s

The Sherry Series, wat de bijnaam is van de eerste drie expressies uit de The GlenAllachie Wood Collection, is slechts het topje van de ijsberg. Er volgen namelijk nog drie whisky’s in de reeks. De single malts die de distilleerderij nu uitbrengt hebben allemaal een eerste rijping in ex-bourbonvaten gehad. Daarna zijn de vloeistoffen in andere vaten gegaan voor een unieke finish.
In onderstaande video gaan Billy Walker en Ronan Curry, de assistant blender bij The GlenAllachie Distillery, verder in op de whisky's en het 'project' rondom de Wood Collection single malts van de stokerij.

Billy Walker en Ronan Curry vertellen meer over de eerste drie The GlenallAchie whisky's uit de reeks

Dit zijn de eerste drie The GlenAllachie Wood Collection single malt whisky’s

The GlenAllachie heeft de eerste drie whisky's ook al van officiële tasting notes voorzien. Deze zetten we hieronder op een rij met de informatie over de finish van de drie expressies:
The GlenAllachie 9 Year Old Fino Sherry Cask Finish
De eerste expressie in de Wood Collecton heeft een finish gehad in Fino sherry hogsheads. Dit heeft de drank onderstaande tasting notes opgeleverd:
Neus: Nootmuskaat, heidehoning en vanille-extract, met butterscotch, groene appelschil, steenvruchten en geroosterde amandelen.
Smaak: Gedroogde abrikozen, honingraat en butterscotch, gevolgd door bakkruiden, marsepein en karamel.
Afdronk: Boomgaardvruchten en citrus.
The GlenAllachie 9 Year Old Amontillado Sherry Cask Finish
De tweede expressie komt uit Amontillado hogsheads. Deze sherryvaten hebben de The GlenAllachie whisky een robuuster karakter gegeven. Dit mag je verwachten:
Neus: Zacht boomgaardfruit, kaneel en heidehoning, met butterscotch, hazelnoten en donkere tabak.
Smaak: Honingraat, marasquin kersen en gedroogde abrikozen.
Afdronk: Gepocheerde peren, bloedsinaasappel, gemengde noten en kaneel.
The GlenAllachie 9 Year Old Oloroso Sherry Cask Finish
De derde expressie komt uit een wat bekender vat. De drank is namelijk voor een finish in Oloroso butts gegaan. De whisky heeft de volgende tasting notes:
Neus: Heidehoning, mokka en gedroogde abrikozen, met tonen van kaneelboter, red velvet cake en marsepein.
Smaak: Donkere chocolade, honingraat en butterscotch
Afdronk: Gedroogde rode bessen, gember en pruimen, met gepocheerde appels en muscovado suiker.   
De drie The GlenAllachie Wood Collection limited editions zijn non-chill filtered gebotteld op 48 procent alcohol by volume (ABV). De adviesverkoopprijs van een fles is 60 pond, oftewel ongeveer 70 euro.
Of de gelimiteerde expressies ook naar ons kikkerlandje komen is niet bekendgemaakt.
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS