Deze Nederlandse distilleerderij wordt te klein en zoekt nieuwe locatie

Nieuws
dinsdag, 02 januari 2024 om 7:00
booze
Soms zijn dromen kort, maar krachtig. Althans, als het gaat om een boodschap te delen met anderen. Dit geldt in ieder geval voor de Nederlandse distilleerderij Ambachtelijke Destilleerderij Nes. Er is namelijk een nieuwe ruimte nodig.
Op het officiële Facebook-kanaal is het volgende te lezen: ‘De destilleerderij wordt te klein en is op zoek naar ruimte. In het dorp Nes, toegankelijk voor publiek. Wie weet de perfecte ruimte voor de Ambachtelijke Destilleerderij Nes.’
Het bericht is op het moment van schrijven acht keer gedeeld.

Geen whisky, maar moonshine uit het vat

De destilleerderij zit gevestigd op Ameland. Daarmee is het de meest noordelijke distilleerderij van Nederland. Er wordt geen whisky gemaakt, maar wel iets wat een beetje in de buurt komt. Er wordt namelijk moonshine gemaakt. Zo maakt het bedrijf standaard twee expressies: Aegir Moonshine, naar Amerikaans recept, en Volle Maan moonshine.

Een oorlogsgodin

Er is in december een nieuwe moonshine op de markt gebracht, die een jaar heeft gerijpt op ‘een houten vat van een whisky van het eiland Islay.’ Zo is te lezen op het officiële Facebook-kanaal. Op de fles prijkt de naam Ameland Baduhenna.
Baduhenna was een Germaanse Frisii oorlogsgodin. Een naam dus met een historisch tintje. De namen van whisky's komen niet zomaar uit de lucht vallen, zoals we elke maandag uitlichten in onze rubriek Whisky Names Explained.

Distilleerderij Donderdag-rubriek

Als je meer wilt weten over Ambachtelijke Destilleerderij Nes, lees dan vooral ook ons Distilleerderij Donderdag-item hierover. Daarin staat onder meer het volgende:
‘De naam van de stokerij is dus geen indirecte verwijzing naar Loch Nes, het beroemde water in Schotland, maar wijst echt naar de plaats op Ameland in ons eigen Nederland. In het dorp is een aantal beschermde dorpsgezichten te vinden zoals de Phenix, een korenmolen en de uitkijktoren van Natuurcentrum Ameland.’
Alle Distilleerderij Donderdag-artikelen kun je terugvinden op deze pagina.

POPULAIR NIEUWS