Nederlandse whisky-distilleerderijen om te bezoeken

Rubrieken
zaterdag, 18 mei 2024 om 9:00
drumlin distillery
Wanneer je aan whisky denkt, dan denk je al snel aan Schotland, Ierland en andere bekende whiskylanden. Maar ook in Nederland wordt het levenswater gestookt. Bij deze distilleerderijen kan je het hele proces aanschouwen.

Zuidam Distillers

Eén van Nederlands meest bekendste whisky is zonder twijfel Millstone. Het is dan ook de eerste whisky van Nederlandse bodem, van de hand van master distiller Patrick van Zuidam. Zijn droom was om een eigen whisky te maken en die is werkelijkheid geworden in 1996.
Millstone wordt gemaakt bij Zuidam Distillers, waar naar whisky ook likeuren, gin en jenever worden gemaakt. De distilleerderij is gevestigd in Baarle-Nassau, op de grens met België. Voor een bezoekje moet je dus naar het zuiden afreizen.
Hoewel het niet op de website vermeld wordt, worden er regelmatig rondleidingen voor groepen gegeven bij Zuidam Distillers. Voor informatie kan je het beste contact opnemen met de distilleerderij.

Kalkwijck Distillers

Van het zuiden van Nederland gaan we naar het oosten, naar Vroomshoop om precies te zijn, vlakbij Almelo en de Duitse grens. Daar is al decennialang Kalkwijck Distillers te vinden, dat verantwoordelijk is voor verschillende sterke dranken, waaronder twee whisky’s: Higgledy Piggledy Whisky en Eastmoor.
Voor de nieuwsgierigen onder ons, eerstgenoemde whisky is vernoemd naar een paard dat op de voormalige boerderij stond. Voordat Kalkwijck namelijk een distilleerderij werd, was het een boerenbedrijf.
Kalkwijck Distillers biedt rondleidingen aan, gevolgd door een proeverij, voor 25 euro per persoon. De rondleidingen zijn via de website te boeken en worden gehouden op zaterdag in twee tijdsblokken.

Cley Distillery

In de uithoeken van ons koude kikkerlandje is natuurlijk genoeg ruimte om een distilleerderij om te zetten, maar dat is niet zo eenvoudig midden in de stad. Toch is het Paul den Dulk en Maria Neves gelukt om in 2015 een distilleerderij te beginnen in Rotterdam. Een micro-distilleerderij om precies te zijn.
Het bedrijf is gevestigd aan de Overschiese Kleiweg en ziet er van buiten uit als een normaal woonhuis, maar binnen wordt Cley Whisky en gin gedistilleerd. Ondanks de kleine omvang van de distilleerderij, worden er verschillende soorten whisky op het vat gehouden, van Islay Cask Finish tot aan Rye.
Net zoals Zuidam Distillers is er geen optie op de website om een bezoek te boeken, maar er worden wel geregeld rondleidingen georganiseerd. Je kan het bedrijf mailen voor meer informatie.

Bus Whisky Distillers

Hecht je veel waarde aan duurzaamheid, dan is het een goed idee om de distilleerderij van Bus Whisky te bezoeken, dat eind 2019 is gelanceerd. Bus Whisky, dat vernoemd is naar het gelijknamige Brabantse buurtschap, claimt namelijk dat het ‘de meest duurzame whisky ter wereld’ is.
Het hele proces van het maken van whisky gebeurt op de eigen boerderij van Bus, op traditionele wijze. Van het maken van het gerst tot aan het uiteindelijke product dat in de fles terecht komt.
Wil je dat proces van dichtbij aanschouwen, dan kan je een rondleiding met proeverij boeken voor slechts 14,50 euro per persoon. Die tour wordt zeven dagen per week gehouden. Heb je honger gekregen van de rondleiding, dan kan je ook terecht bij het boerderijrestaurant. Lees hier het verslag van ons bezoekje aan Bus
Dit zijn wat tips om deze zomer langs te gaan. Natuurlijk zijn er nog meer. Waar ben jij al geweest? En heb je nog leuke tips? Laat het ons vooral weten in de reacties.

Drumlin Distillery

Tot slot reizen we door naar Drenthe, Havelte om precies te zijn. Want ook hoger in het land gebeuren er bijzondere dingen en worden er mooie ambachtelijke producten gemaakt. En hoe leuk is het om dan zelf een kijkje in de keuken te nemen?
Zo kun je op een aanvraag een tour boeken bij Drumlin Distillery. Het is op aanvraag, omdat Erik Poutsma, de eigenaar, vrijwel alles alleen doet. Dit gebeurt van korrel tot borrel.
Hij zou het geweldig vinden als jij een tour wil doen, want het mooiste van zijn werk, vindt hij klantcontact.
Zo zegt hij in reactie met Whisky Monkey:‘Ik doe echt mijn best om mijn klanten hier naartoe te halen en ik wil ze graag ontmoeten. Ik wil mijn klanten graag in de ogen kijken, weten wie ze zijn en ik wil ze ook graag mijn verhaal vertellen.’
Zo’n rondleiding kost 25 euro en duurt anderhalf tot twee uur. In die tijd leidt Poutsma je rond op de distilleerderij en de akkers, proef je zes destillaten, krijg je een limited edition Drumlin Distillery proefglas en mag je hem uiteraard het hemd van het lijf vragen.
Leuk ook als bedrijfsuitje of teambuilding!
Onlangs bracht Drumlin Distillery Our Baby whisky uit, een zeer gelimiteerde whisky die al zo goed als uitverkocht is. Er zijn nog slechts 4 op voorraad in de webshop.
Welke Nederlandse distilleerderijen heb jij al bezocht of kun je aanraden? Laat het ons gerust weten in de comments.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 mei 2024.
Mede mogelijk gemaakt door Drumlin Distillery.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties