Deze nieuwe whisky heeft 'een fluweelzacht moutkarakter dat typisch Deanston is'

Nieuws
dinsdag, 05 december 2023 om 17:00
deanston winter festival 2023
Het is lekker koud buiten en dat roept om een goede, kruidige whisky. De Highland distilleerderij Deanston heeft voor dit jaar dan ook een flink kruidige winterdram uitgebracht: De Winter Festival 2023 whisky.
De whisky is afgewerkt in Burgundy wijnvaten, waarin vaak Pinot Noir wijn gezeten heeft. Het is volgens de distilleerderij een vat dat in combinatie met de Deanston spirit zorgt voor een fascinerende proefervaring. De vaten geven namelijk een ‘genuanceerde complexiteit’ af die het moutkarakter versterkt met een zachte, romige laag.

Wat is de Deanston Winter Festival 2023 whisky?

De Deanston expressie is een donkerdere vloeistof geworden die de distilleerderij als ‘Baltisch amberkleurig’ omschrijft. De whisky heeft fruitige tonen van met name kersen en frambozen met een subtiele florale ondertoon en kruiden. Julieann Fernandez, meesterblender bij Deanston, vertelt dat de whisky 'boordevol steenfruit en specerijen zit, en een fluweelzacht moutkarakter dat typisch Deanston is.'
Dit zijn de officiële tasting notes van Deanston Winter Festival 2023:
Neus: Eerst gedroogd fruit en rozijnen, gevolgd door versgebakken gebak, kersen en amandelen. Daar komt nog een vleugje dennen achteraan.
Smaak: Kruidig in de mond met kruidnagel, gekonfijte sinaasappelschil en vijgenjam die een rijk mondgevoel geven. Fruitige tonen blijven hangen, gelaagd met geroosterde noten en pure chocolade.
Afdronk: Een droge, maar zoete afdronk met wrang rood fruit en leer.
De whisky is gebotteld op 52,5 procent alcohol by volume (ABV). Wat betreft beschikbaarheid is er iets minder nieuws. De drank komt niet in de schappen terecht, maar is exclusief in de distilleerderij en de webwinkel te koop. De prijskaart die eraan hangt is 104,95 euro exclusief verzendkosten.
Naast deze kruidige whisky is het ook heerlijk om met een rokerige dram onder een dekentje te zitten. Het is volgens slijter Hans Visser dan ook ‘het seizoen van de rokerige whisky’s’.
We spraken hem onlangs over een nieuwe, unieke ervaring waarmee hij bezig is. Met Whisky & Whiskey in Zuidwolde heeft Visser namelijk een unieke ‘woonkamer’ neergezet, waar met een tablet whisky’s gescand kunnen worden voor meer informatie. Lees er hier meer over.
Foto: Deanston