Deze Schotse single malt is een pareltje van ruim een halve eeuw oud

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 9:00
the glenlviet eternal collection 55 years old whisky
The Glenlivet is dit jaar 200 jaar oud geworden en dat wordt gevierd op verschillende manieren. De Schotse distilleerderij heeft nu een nieuwe whiskyserie onthuld die begint met de oudste expressie van de whiskymaker ooit: The Glenlivet Eternal Collection First Edition 55 Years Old whisky.
De nieuwe The Glenlivet whisky overtreft met zijn leeftijd de vorige expressie die de titel van oudste Glenlivet ooit droeg: de Glenlivet 50 Years Old whisky uit de Winchester Collection.
De nieuwe whisky is slechts het begin van een nieuwe reeks, waarin de distilleerderij telkens een oudere whisky uit zal brengen. De Eternal Collection krijgt jaarlijks een nieuwe release van een oude whisky uit een enkel vat.

Wat is de The Glenlivet Eternal Collection First Edition 55 Years Old whisky?

De First Edition van de The Glenlivet Eternal Collection heeft gerijpt in een seasoned sherryvat, voordat deze op vatsterkte gebotteld is. Dit is in dit geval 42,9 procent alcohol by volume (ABV). De expressie heeft de volgende tasting notes gekregen:
  • Geur: Zoete, gepocheerde peren, citrustonen van rijpe Sevilla-sinaasappelen. Verder plakkerige dadels met geroosterde hazelnoot, pure chocolade, kaneel en nootmuskaat.
  • Smaak: Diepe en verwarmende smaken van zwarte bessenjam, vanille-fudge en pure chocolade. Dit is in balans met de smaak van pittige sinaasappel en gekristalliseerde gember gevolgd door verwarmende kruidnagel.
  • Afdronk: Lang, onderscheidend en complex met tonen van fruit en kruiden, eindigend in een subtiele verwarmende, droge en kruidige afdronk.
the glenlviet eternal collection 55 years old whisky2

Een kunstwerk als karaf

Als karaf heeft de whisky een nette fles gekregen die in een bijzonder kunstwerk geleverd wordt. Er is namelijk een sculptuur ontworpen in samenwerking met architect Michael Hansmeyer. Hij ontwierp de bolvormige standaard voor de speciale single malt whisky.
Hansmeyer liet zich inspireren door het huis van The Glenlivet en maakte de sculptuur van jesmoniet met een rosé gouden plating aan de binnenkant.
‘Ik heb deze sculptuur gemaakt als eerbetoon aan de complexiteit van de oudste whisky van The Glenlivet en de ruige schoonheid van het Schotse landschap van de distilleerderij.’

Wat kost de The Glenlivet Eternal Collection First Edition 55 Years Old whisky?

De single malt whisky is niet een fles die je zomaar in de slijterij aantreft. Er zijn slechts 100 exemplaren gebotteld die exclusief via The Whisky Exchange te koop zullen zijn. De adviesverkoopprijs van een fles is 41.800 pond (omgerekend 50.000 euro).
Er is ook een unieke versie van de fles ontworpen door Hansmeyer. Deze wordt binnenkort via Sotheby’s geveild. De opbrengsten van deze veiling gaan naar The National Trust for Scotland, een organisatie die zich inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van Schotland.
A Double Scotch Image
A Double Scotch
EUR25.34
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS