Deze week wordt de oudste whisky uit Limburg uitgebracht

Nieuws
maandag, 10 juni 2024 om 16:00
gerlachus 4
Deze week gaat het gebeuren: dan komt de oudste whisky uit Limburg uit. De eer gaat bovendien naar de oudste distilleerderij uit dezelfde provincie: Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij. Wat moet je weten?
Gisteren was het zover: toen werd een whisky, of beter gezegd 'Wiskie' van Gerlachus, officieel 5 jaar oud. Dat Limburgse levenswater zal komende woensdag gebotteld gaan worden. Er is gebruik gemaakt van een nieuw Frans eikenhouten vat van 60 liter.

Whisky met een zachter smaakprofiel

In een exclusieve reactie aan Whisky Monkeys laat Thijs Has, eigenaar van de stokerij en master distiller, het volgende weten:
‘Die (het vat, red.) is in 2018 geloof ik leeggemaakt en daar is toen in 2019 de whisky ingegaan. Dus er zitten geen tannines meer in. De kleur is ook veel lichter dan de eerste batch en het alcoholpercentage is 45,1 procent.’
Verder legt Has uit dat zijn vijfjarige whisky een stuk zachter van smaak is dan zijn drie jarige whisky’s die hij tot dusver steeds op de markt heeft gebracht.
‘Drie jarige whisky’s zijn altijd wat scherp omdat ze jong zijn en er redelijk wat tannines inzitten. Als je hem (het vat, red.) de tweede keer vult, is die (de whisky, red.) bijna twee keer zo oud en is die veel ronder, en de smaak veel zachter.’

Toekomst: meer oude whisky's uitbrengen

Hoewel Has niet de droom heeft om de productie uit te breiden in de toekomst of qua distilleerderij heel groot te worden (hij is een micro-distiller), wil hij wel graag vaker whisky’s uitbrengen die qua leeftijd ouder zijn.
‘De bedoeling is eigenlijk om af en toe eens niet uitverkocht te zijn, zodat we dadelijk gewoon een vaatje langer kunnen laten liggen.’ Hij heeft bovendien één zoon en zodra hij 18 wordt, zal er iets bijzonders op de markt komen.
Naar verwachting komen er 100 a 120 flessen uit van de vijfjarige Wiskie. De prijs voor de oudste whisky uit Limburg wordt 75 euro en bestellen kan via de officiële website.
De oudste whisky van De IJsvogel is 50 maanden, van Mwórveld Distillery vier jaar en van Veldman iets ouder dan drie jaar. 

POPULAIR NIEUWS