Deze zeldzame whisky verplettert wereldrecord: ‘Een gevoel dat ik nooit zal vergeten’

Nieuws
woensdag, 22 november 2023 om 13:00
macallan 1926 sothebys
Even geleden vertelden we al dat er een zeldzame The Macallan 1926 onder de hamer zou gaan. Er is toen geschat dat de drank tussen de 750.000 en 1.2 miljoen pond op zou brengen. Het daadwerkelijke bedrag ligt veel hoger dan dat, want Sotheby’s heeft maar liefst 2,2 miljoen pond mogen afrekenen voor de fles.
De The Macallan 1926 Adami heeft daarmee op 18 november in één klap het record van best verkochte drank of wijn op een veiling op zijn naam gezet. Dat record stond overigens ook op naam van The Macallan. In 2019 werd er een fles van de Fine & Rare expressie van het merk voor 1,5 miljoen pond verkocht.
Jonny Fowle, global head of spirits bij Sotheby’s, vertelt dat het oude record allesbepalend was voor het veilinghuis en voor hem persoonlijk. Dit nieuwe record is voor hem dan ook nog emotioneler. Hij was namelijk bij elke stap van het intensieve verkoopproces van de whisky betrokken.
Zo heeft Fowle met de verzender van de fles en de The Macallan Distillery samengewerkt om de fles te reviseren, onderzoeken en authentiseren. Vervolgens heeft hij de biedingen in de zaal én aan de telefoon ontvangen op 18 november en de de whisky officieel aan de nieuwe eigenaar te verkocht. ‘De hamer laten vallen voor een nieuw wereldrecord whisky is een gevoel dat ik nooit zal vergeten.’

Wat is The Macallan 1926 Adami?

De The Macallan expressie is niet zomaar een whisky die 60 jaar gerijpt heeft. De expressie is in 1986 in een oplage van slechts 40 flessen gebotteld. Twaalf flessen hiervan kregen een label ontworpen door Italiaanse schilder Valerio Adami. Van deze twaalf flessen is er in elk geval eentje vermoedelijk verloren gegaan in Japan tijdens een aardbeving.
Een andere fles is in hetzelfde land geopend en van een paar flessen is het onbekend wat de status ervan is. De whisky is dus ontzettend schaars, wat het een gewild object maakt onder verzamelaars.
Foto: The Macallan/Sotheby's

POPULAIR NIEUWS