Diageo lanceert The Twelve met daarin whisky’s uit historische en unieke vaten

Nieuws
vrijdag, 24 november 2023 om 13:00
whiskyvaten
Diageo heeft een nieuwe whiskyserie onthuld: The Twelve. De expressies die hierin uitkomen vormen het hoogtepunt van de zeldzaamste en meest uitzonderlijke whisky’s uit de voorraden van het merk.
De expressies die in The Twelve voorbij komen zijn afkomstig uit het Diageo Casks of Distinction programma, dat normaal gesproken alleen toegankelijk is voor een select aantal mensen. Voor het eerst stelt Diageo de vaten beschikbaar voor een breder publiek via het Casks of Distinction programma. Dit is opgezet in 2017 en biedt een whiskyervaring zijn die uniek in zijn soort is. De twaalf whisky’s worden onthuld tijdens een evenement dat dit jaar nog plaatsvindt op verschillende locaties zoals Singapore en Londen. Jammer genoeg kan niet zomaar iedereen erbij zijn, maar is het een evenement dat alleen met een uitnodiging toegankelijk is.
Via het Casks of Distinction programma van Diageo krijgen whiskyliefhebbers exclusieve toegang tot voordelen zoals het bijwonen (op uitnodiging) van dit evenement en toegang tot de plek waar de vaten liggen te rijpen in Royal Deeside. Dit laatste geeft eigenaren de gelegenheid om hun vaten te bezoeken.
James Mackay, Global Private Client Director bij Diageo, vertelt over Casks of Distinction dat het een whisky-ervaring is als geen andere. Het is een van de langstlopende vatenprogramma’s in de wereld met daarin een aantal zeldzame en exclusieve vaten. ‘De vaten die worden geselecteerd voor het programma zijn lang een privilege gebleven van slechts enkelen, maar nu onthullen we voor het eerst twaalf tijdloze mogelijkheden in deze eerste jaarlijkse showcase van zijn soort'.

Wat voor whisky mag je in de The Twelve serie verwachten?

Zoals de naam al verraadt, bestaat de serie uit twaalf exclusieve vaten die door een team bij Diageo en de verschillende distilleerderijen uit miljoenen vaten geselecteerd zijn. Dr Craig Wilson, een van de meeste whiskymakers bij Diageo, vertelt dat het team meer dan 4200 uur besteed heeft aan het proeven en testen van de vaten voor de serie.
Daaruit zijn onder meer een Linkwood uit 1990, een Blair Athol uit 1993 en een Cragganmore uit 1985 naar voren gekomen. De reeks kent nog oudere whisky's dan deze zoals een Talisker van 43 jaar oud en een 49-jarige Port Dundas. Wat de overige whisky's in de The Twelve whiskyreeks zijn, is niet bekend.
Onlangs zijn de Diageo Special Releases 2023 uitgekomen. Deze whisky's komen uit acht distilleerderijen van het merk en dragen naast een bijzonder label, een uniek thema. Dit jaar is dat Spirited Xchange. Voor meer informatie over de whisky en de reviews van al deze flessen kun je op deze pagina terecht. Bekijk daarnaast ook onze Whisky Monkeys Proeft video rondom de Special Releases 2023.
Meer informatie over de whisky's van The Twelve vind je op diageorareandexceptional.com.
Foto: Pixabay.

POPULAIR NIEUWS