Dingle viert de donkerste dag van het jaar met nieuwe whiskey

Nieuws
door Monkey
vrijdag, 24 november 2023 om 9:00
dingle grianstad an gheimhridh
Dingle Distillery heeft een nieuwe editie in de Wheel of the Year whiskeyreeks uitgebracht. De nieuwe Dingle Grianstad an Greimhridh whiskey heeft een directe link met de zon en een oud Keltisch festival.
De nieuwe limited edition whiskey linkt namelijk aan het gelijknamige feest van de Kelten, Grianstad an Gheimhridh. Grianstad betekent grof vertaald ‘het stoppen van de zon’. Het festival viert de intrede van de duistere tijd van het jaar met de winter solstice.
Elliot Hughes, managing director bij Dingle, vertelt dat hij trots is op deze vijfde release in de Wheel of the Year-serie. Hij vertelt dat dit een whiskey is die geliefd zal zijn bij verzamelaars en whiskyliefhebbers. ‘Ter ere van de winterzonnewende is deze limited-edition release ingebed in onze cultuur.’

Wat is Dingle Grianstad an Gheimhridh?

De Dingle Grianstad an Gheimhridh expressie is onderdeel van een serie die het Keltische wiel van het jaar aandoet. Dit wiel bestaat uit acht perioden, wat terugkomt in het aantal edities in de serie. Met deze whisky wordt een zonnewende aangedaan, maar andere expressies volgen equinoxen en speciale dagen in het jaar.
De whiskey is gerijpt in ex-bourbonvaten en heeft een finish in Tawny portvaten gekregen. Dit zijn de tasting notes:
Neus: IJssoda, zwarte bessengelei, bananenkaramel, granaatappel, kaneeltoast en warme gember.
Smaak: Rode bessen, pure chocolade, warme kruidnagel, romige zachte fudge.
Afdronk: De zachte kruiden laten een aanhoudende zoetheid achter op het puntje van de tong.
Dingle Grianstad an Gheimhridh is te koop in een oplage van 7800 flessen. In Ierland is de adviesverkoopprijs van de drank 85 euro. Gebotteld op 50,5 alcohol by volume (ABV) zijn er in totaal 7.800 flessen beschikbaar. De adviesprijs voor Ierland bedraagt ​​85 euro. Of de drank ook in Nederlandse schappen terecht komt, is niet bekendgemaakt.
Een andere distilleerderij die zich bezig houdt met de zonnewende is Boann Distillery. Daar wordt onder andere The Whistler whiskey gemaakt en wordt gewerkt aan de eerste botteling.
Foto: Dingle Distillery

POPULAIR NIEUWS