Dit is wat Patrick van Zuidam te zeggen heeft over The Original van Glenmorangie

Nieuws
dinsdag, 08 oktober 2024 om 17:00
Glenmorangie The Original 12 Year Old Review - WhiskyMonkeys
Er is recent wat kritiek geweest op de nieuwe uitgave van de Original whiskyfles van Glenmorangie en dan niet over de inhoud, maar de transparantie van het bedrijf qua informatieverstrekking. Ineens werd de leeftijd van de expressie verhoogd van tien naar 12 jaar.
Want wat is precies de reden dat Glenmorangie die leeftijd verhoogde? Is het puur en alleen om de smaak te verbeteren, zoals de Schotse distilleerderij zelf aangaf. Of was er iets anders aan de hand?

Een luxeprobleem voor Glenmorangie?

Onlangs waren we in Brabant voor een interview met Patrick van Zuidam van Zuidam Distillers. Hoe zou de grootste Nederlandse stoker hier tegen aankijken? Hij denkt dat het vooral een luxeprobleem is. Zo zegt hij in een reactie met Whisky Monkeys het volgende:
‘Nou, ik denk eerder dat het een luxeprobleem is. Het is ook een fantastisch merk. En die maken fantastische whisky. En het feit is natuurlijk dat whisky meestal lekkerder en complexer wordt als hij ouder wordt. Helaas is dat zo. Ik wou ook dat het anders was, maar dat is wel een feit.’
Patrick van Zuidam.

Voorraad hoeft niet per se direct de fles in

Zelf heeft hij ook te maken met een voorraad, van bijvoorbeeld roggewhisky, die niet per se meteen gebotteld hoeft te worden.
‘Als je genoeg voorraad hebt, dan hoef je die voorraad niet per se te bottelen. Want als je de whisky nog acht jaar wil laten liggen, is die twintig jaar oud. Dan kun je dat voor een heel stuk meer geld verkopen dan als je hem nu al verkoopt. Zo simpel is het.’
Patrick van Zuidam.

Beursgenoteerd bedrijf

Verder benadrukt hij dat Glenmorangie een welvarend, rijk en beursgenoteerd bedrijf is dat niet verlegen is om geld te verdienen. ‘Daar geloof ik niet in.’
Hij vermoedt dat Glenmorangie in het verleden misschien al wel eerder de expressie wat ouder heeft willen maken, maar toen de middelen niet had en nu dus wel.
We hebben de nieuwe Original ook onder de loep genomen in een recensie.

POPULAIR NIEUWS