Dit land verscherpt whisky regels om buitenlandse namaak te voorkomen

Nieuws
dinsdag, 09 april 2024 om 7:00
japanse whiskys
In Schotland zijn al jaren strikte regels van kracht waardoor niet iedere whisky zomaar single malt whisky, single grain whisky of zelfs Schotse whisky mag heten. In het land van de rijzende zon zijn soortgelijke whisky regels bedacht en die worden vanaf nu strikt nageleefd.
De nieuwe definitie voor de term ‘Japanse whisky’ is al in 2021 bedacht. De reden hiervoor is dat er wereldwijd een heleboel whisky gebotteld wordt als ‘Japanse whisky’, maar dit simpelweg niet is. De whisky wordt bijvoorbeeld gestookt in andere landen en vervolgens geïmporteerd naar Japans om daar gebotteld te worden. Dat gebeurt dan met het label Japanse whisky erop, terwijl de drank helemaal niet uit dat land komt.
Japan Spirits & Liquers Makers Association (JSLMA) stelde de regels al officieel op, maar heeft de distilleerderijen drie jaar de tijd gegeven om hun processen, etiketten en andere verpakkingen hierop af te stemmen. Daarnaast kon deze tijd gebruikt worden om de whisky die niet aan de gestelde eisen voldoet terug te roepen.

Wat zijn de regels rondom Japanse whisky?

Volgens de documenten die in 2021 opgesteld zijn, zijn de regels rondom de Japanse godendrank behoorlijk helder. Sterker nog, de regels zullen bij liefhebbers van de Schotse elixirs een belletje doen rinkelen.
Er zijn in totaal vier harde eisen opgesteld, voordat een whisky zichzelf Japanse mag noemen volgens JSLMA. Dit zijn ze:
  • Er moeten gemoute granen worden gebruikt. De ruwe ingrediënten moeten beperkt zijn tot gemoute granen, andere graankorrels en water. Dit laatste moet in Japan gewonnen zijn.
  • Het hele proces voor het stoken van de whisky moet in een distilleerderij in Japan plaatsvinden. Hierbij hoort het mouten, het fermenteren en het distilleren.
  • De whisky moet ten minste drie jaar rijpen in Japan in houten vaten met een maximale inhoud van 700 liter.
  • Het bottelen van de whisky moet plaatsvinden in Japan. Dat dient te gebeuren op een alcoholpercentage van minstens 40 procent.
Als een distilleerderij zich niet aan deze regels houdt, mag de drank volgens JSLMA de stempel van Japanse whisky niet dragen. Daarnaast vraagt de organisatie aan alle merken die hieronder vallen om geen uitingen in de verpakkingen op te nemen die aan Japan doen denken. Daaronder vallen namen van Japanse steden, de Japanse vlag, bergen en rivieren en beroemde plekken in Japan.
Er worden geen boetes uitgedeeld voor overtreders. JSLMA is tenslotte geen regelgevende overheidsorganisatie. Of er andere consequenties aan overtredingen zitten, is niet bekendgemaakt.

House of Suntory voldoet volledig aan voorschriften voor Japanse whisky

Dat Japanse distilleerderijen en drankenfabrikanten blij zijn met de komst van de regulering is wel al duidelijk. Zo is House of Suntory volgens The Spirits Business een van de eerste bedrijven dat al haar exportproducten laat voldoen aan de strenge eisen voor Japanse whisky.
Masaki Morimoto, president van House of Suntory, meldt dat hij er erg blij met het regelement en de naleving ervan.
‘Het is een mijlpaal voor Suntory, en voor de onze hele industrie. Daarnaast is het een grote dag voor whiskyliefhebbers wereldwijd.’
House of Suntory heeft aangegeven dat de whisky van onder andere de single malt whisky’s uit de Yamazaki en de Hakushu distilleerderij voldoen aan de eisen en Japanse whisky genoemd mogen worden. Datzelfde geldt voor de single grain whisky The Chita en de blended whisky’s Hibiki, The Toki en Kakubin.
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.