Yamazaki 12 Years Old 100th Anniversary Edition Review

Reviews
zondag, 17 december 2023 om 13:00
yamazaki 12 years suntory whisky monkeys 2
House of Suntory is dit jaar 100 jaar oud geworden en daar horen een paar speciale bottelingen bij. Zo is de Yamazaki 12 Years Old voorzien van een speciale 100th Anniversary Edition. Reden genoeg voor ons om de Japanse whisky eens onder de loep te nemen Lees of deze expressie wat voor je is in de Yamazaki 12 Years Old 100th Anniversary Edition Review.

Aan de voet van de bergen

De Yamazaki Distillery is de oudste distilleerderij die Japan rijk is. In 1923 werd de distilleerderij gebouwd vlakbij Kyoto en aan de voet van maar liefst twee gebergten: Mt. Tennozan en Mt. Otokoyama. Zodra je de naam Yamazaki vertaalt, kom je erachter dat de betekenis niet uit de lucht komt vallen. Yama betekent namelijk berg en Zaki staat voor voet van de berg.
Een van de bekendere expressies van de Japanse distilleerderij is de Yamazaki 12 Years Old die dit jaar een 100th Anniversary Edition botteling heeft gekregen. De whisky is gerijpt in Amerikaanse, Spaanse en Japanse eikenhouten vaten en is na twaalf jaar rusten gebotteld op 43 procent alcohol by volume. Het heeft de drank een bijzonder fruitig karakter gegeven. Laten we de de tasting notes er eens bij pakken.

Zien, ruiken, proeven

Land Japan
Distilleerderij Yamazaki
Soort whisky Single Malt 
Kleur Goudkleurig
Geur Perzik, ananas, grapefruit, kruidnagel, gekonfijte sinaasappel, vanille en Japans mizunara eikenhout
Smaak Kokosnoot, cranberries en boter
Afdronk Lang met zoete gember en kaneel
Leeftijd 12 jaar
Alcoholpercentage 43 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Tussen de 200 en 300 euro

Een speciale verpakking

House of Suntory heeft als een van de expressies voor zijn verjaardag de Yamazaki 12 Years Old gekozen. Net als de Hibiki, de Hakushu en de andere geselecteerde Yamazaki expressies is deze in een nieuwe verpakking gegaan waaruit blijkt dat het hier om de speciale botteling gaat.
Heel erg afwijkend is deze verpakking overigens niet. Het grootste verschil met de normale verpakking van de expressie is het logo op de doos waarmee de honderdste verjaardag van Suntory wordt aangeduid.
Verder is het een overwegend zwarte doos waarin de fles geleverd wordt met daarop in een gouden kleur de naam van de whisky in Japans en Engels schrift. Als je even voorbij het logo kijkt, zie je ook nog een afbeelding van de Yamazaki distilleerderij waar dit Japanse goud gestookt wordt.
Wat betreft de fles is het eigenlijk hetzelfde verhaal. De Yamazaki distilleerderij heeft niets veranderd aan de fles zelf. De transparante fles heeft naast de standaard kurk en het standaard label op de schouder van de fles een speciaal label gekregen waarop vermeld is dat dit de special edition is ter ere van het 100-jarige bestaan van Suntory, maar verder is er niets anders dan normaal.
Suntory en Yamazaki hebben de spotlight geheel overgelaten aan de vloeistof die in de fles zit. Het is dan ook hoog tijd om te kijken of deze zo fruitig is als de tasting notes aangeven.

Een zoete neus

Zodra je de fles opent, merk je meteen al dat er een behoorlijk fruitig tintje aan deze whisky zit. Tonen van pruimen en kersen komen als eerste naar voren, gevolgd door andere fruitsoorten zoals sinaasappel en abrikoos. Het geheel wordt bijgestaan door verrassende houtachtige tonen, samen met honing, kaneel en andere kruiden zoals kruidnagel en een pepertje. Deze laatste prikkelt je neusvleugels een beetje voordat je overgaat naar de eerste slok.
De Japanse whisky introduceert zich in de mond met een romig karakter dat je tong vrij snel bedekt. Wat betreft de smaak is er cacao, honing en fruit te ontdekken. Aanvankelijk zijn het voornamelijk pruimen en kersen die je proeft, maar gaandeweg je de whisky wat langer in je mond houdt, onthullen witte druiven en cranberries zich samen met een lichte achtergrond van vanille en eikenhout.
Het is vanaf het begin tot het einde een mooi gebalanceerd geheel van fruit en kruiden op een soort rode loper van romigheid. Naarmate je langzaam richting de afdronk gaat vervagen alle smaken langzaam, terwijl het mizunara eikenhout wat prominenter naar voren komen met een lichte rokerige ondertoon.

Conclusie Yamazaki 12 Years Old 100th Anniversary Edition Review

De Yamazaki 12 Years Old is een dram die erg gebalanceerd is. De Japanse vloeistof bespeelt je neus en je smaakpapillen als een viool met een variatie aan geuren en smaken die erg goed bij elkaar passen. De whisky is fruitig en bevat kruiden, al wordt de invloed van het hout steeds meer zichtbaar naarmate je drinkt. Dit is geen dram voor liefhebbers van rokerige whisky's. Voor alle anderen die een goede Japanse dram zoeken en niet op hun portemonnee zitten is dit een aanrader. Het verschil in prijs tussen de 100th Anniversary Edition en de standaard versie van de whisky zit alleen in de verpakking en daarmee in de verzamelwaarde van de whisky. Dus als je de fles open gaat trekken hoef je zeker niet voor de speciale uitvoering te gaan.
+ Geweldig in balans
+ Mizunara eikenhout komt goed naar voren
+ Redelijk betaalbaar voor een Japanse whisky
- Afdronk is minder lang dan je zou verwachten

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties