'Dit soort vaten komt niet vaak voorbij', The Scotch Malt Whisky Society onthult whisky uit exclusieve distilleerderij

Nieuws
woensdag, 22 november 2023 om 17:00
smws 27114 sticky toffee axle grease pudding
The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) trapt de decembermaand alvast feestelijk af met het onthullen van een nieuwe whisky in de exclusieve Vaults Collection. Het gaat om een expressie met vatnummer 27.114. De naam van de whisky is net zo bijzonder als de whisky zelf: Sticky Toffee Axle Grease Pudding.
De whiskyvereniging vermeldt dat de nieuwe whisky uit een vat van een van haar leden komt. Deze heeft het vat in de jaren ’90 gekocht van een distilleerderij en benaderde het Spirits Team van SMWS om te kijken of er een mooie botteling van gemaakt kon worden. En dat is gelukt, waardoor er nu een nieuw, zeer exclusief pareltje te koop is.
Zoals de code op de fles al verraadt, komt de whisky uit distilleerderij 27. The Scotch Malt Whisky Society onthult nooit welke distilleerderij het precies betreft, maar vertelt liefhebbers wel de regio en het profiel van de whisky. In dit geval is het een whisky uit Campbeltown met een ‘Oily & Coastal’ profiel.

Wat is de SMWS 27.114 Sticky Toffee Axle Grease Pudding?

De whisky heeft vanaf 23 april 1993 maar liefst 25 jaar in een ex-bourbon hogshead gerijpt, waarna de whisky nog vijf jaar in een first-fill Spaanse eikenhouten Pedro Ximénez hogshead heeft gerijpt. Daarna is de drank op 53,7 procent alcohol by volume de fles in gegaan.
De Sticky Toffee Axle Grease Pudding whisky heeft hierdoor een diep en complex smaakprofiel gekregen die ‘met zekerheid de zintuigen zal verrassen en verrukken.’ De drank heeft aroma’s van pittige Zweedse gehaktballetjes, gecombineerd met vette geglaceerde ham. De smaak van de drank omvat runderwangen in zoete jus van bramen en sherry met pastinaken, heidehoning, shisha-tabak en rook.
De nieuwe Vaults Collection expressie van The Scotch Malt Whisky Society is gelimiteerd verkrijgbaar via de SMWS website. De prijs per fles is 1844,40 euro en de fles is alleen verkrijgbaar voor leden.
Als je nog geen lid van The Scotch Malt Whisky Society bent, is er overigens goed nieuws. Je krijgt nu tijdelijk 10 pond (omgerekend iets meer dan 11 euro) korting op een lidmaatschap van een jaar met de code SEASONALSPIRIT10. Er zijn talloze voordelen die met een lidmaatschap gemoeid zijn, zoals toegang tot exclusieve evenementen en korting op whisky.
Foto: The Scotch Malt Whisky Society

POPULAIR NIEUWS