Binnenkort roet in het eten voor whiskytoerisme in Moray?

Nieuws
vrijdag, 10 februari 2023 om 13:00
schotland moray
De Schotse regering is momenteel druk met het bedenken wat te doen met de alcoholreclame. Het is namelijk een factor die voor problemen zorgt. Afhankelijk van het besluit zou het whiskytoerisme in Moray hierdoor wel eens onder druk kunnen komen te staan.
Eerder was al te lezen dat het in Schotland flink rommelt rondom alcoholreclame en ook nu komt er weer een peiling voor een maatregel voorbij. Om precies te zijn voor strengere maatregelen voor alcoholreclame voor het whiskytoerisme in Moray. De Schotse regering is momenteel een rondgang aan het doen hierover. Er wordt daarbij naar de mening gevraagd over de mogelijke gevolgen van strengere regels.
Het doel van de regering is om de volksgezondheid te verbeteren door de reclame voor bier, wijn, whisky en andere gedistilleerde drank te beperken tot een minimum. Rondom de gezondheid in combinatie met alcohol is namelijk nogal wat te doen de afgelopen tijd. Zo stierven er in 2021 nog ruim 1200 mensen aan ziekten die alleen door alcoholgebruik kunnen worden veroorzaakt. Een probleem waar de overheid nu wat aan wil doen en ook een die flink wat gevolgen kan hebben voor het whiskytoerisme.

Whiskytoerisme in Moray is een belangrijk goed

Sandy Keith, raadsman in Moray, buigt zich onder andere over de zaak. Hij meldt dat hij de effecten van alcohol erkent, maar is vooral benieuwd naar wat de gevolgen van een beperking in reclame zou doen voor Moray. Volgens hem is de whisky-industrie daar namelijk miljoenen ponden waard. Met een dergelijk bedrag is het dus waardevol om eerst inzicht te krijgen. Een beperking kan namelijk impact hebben op het internationale toerisme en potentieel heel veel geld kosten, en dat juist terwijl het ontzettend goed gaat met whisky. Drankgigant Diageo boekte afgelopen jaar bijvoorbeeld nog een monsterwinst.
Tegengeluiden voor het verhaal van Keith zijn onder meer dat er afgelopen jaren dusdanig veel alcohol gekocht is om elke jongere flink van drank te voorzien. Zo is er in 2020 zoveel drank verkocht om iedereen in het land boven de 16 jaar wekelijks van 18 drankjes te voorzien. Of hier het toerisme bij gerekend wordt, is niet bekend, maar hoe dan ook zijn het flink wat glazen Schotse whisky.
Het consult van de regering in Moray duurt nog tot 9 maart. Tot die tijd kan iedereen zijn of haar mening hierover geven.

POPULAIR NIEUWS