Bruichladdich The Regeneration Project is eerste Islay rogge whisky ooit

Nieuws
woensdag, 22 maart 2023 om 9:00
bruichladdich regeneration project
Bruichladdich introduceert met The Regeneration Project een nieuwe distillery exclusive. Het is namelijk niet alleen de nieuwe toevoeging op de Project series, maar ook de eerste Bruichladdich whisky die geheel van lokale rogge gemaakt is. Daarbij is het de eerste single grain Scotch-whisky op de Hebriden.
Het idee voor The Regeneration Project ontstond volgens Bruichladdich tijdens een gesprek met Andrew Jones, een van de landbouwpartners van de distilleerderij op Islay. Hij stelde voor om rogge toe te voegen aan zijn producten. Dit zou namelijk voordelen voor de bodem hebben en hem minder afhankelijk maken van bijvoorbeeld kunstmatige bestrijdingsmiddelen.
Bruichladdich besloot hierop om Jones een handje te helpen en zelf ook te gaan experimenteren. De hele oogst van Jones werd gekocht door de distilleerderij en nu, vijf jaar later, is het tijd om de vruchten te plukken: de whisky is namelijk klaar!
Bruichladdich spreekt met The Regeneration Project van ‘iets dat het begin is van iets veel groters dan whisky’. Hiermee wordt gedoeld op de innovatie die Bruichladdich doorvoert om de waarde van de gemeenschap in stand te houden en de manier waarop Bruichladdich meewerkt aan het verbinden van het land aan de whisky.

Wat is The Regeneration Project van Bruichladdich?

The Regeneration Project van Bruichladdich is op dit moment nog een gelimiteerde whisky. Deze batch is klein met slechts 1800 flessen die online op Bruichladdich.com te koop zijn. De adviesprijs van de whisky ligt rond de 125 pond. De whisky heeft een leeftijdslabel van vijf jaar en is na zijn rijping in first fill bourbon vaten en first fill Amerikaans eikenhouten vaten gebotteld met een alcoholpercentage van 50 procent.
De tasting notes van The Regeneration Project zijn als volgt:
Kleur: gouden siroop
Neus: kruiden van rogge, golven van zoethout, zwarte peper, kaneel en nootmuskaat. Geroosterd eikenhout, chocolade en een vleugje citrus
Smaak: een zachte en complexe smaak die afgewisseld wordt door een kruidige, peperige hitte van de rogge. Daarnaast zoetheid met marsepein, vanille, citrus-achtige fruittonen en chocolade
Afdronk: zoete, rijke eik, rijpe peer en groene appel, gevolgd door moutig gebak, met vanille in de afdronk.
Uit de woorden van Bruichladdich dat deze whisky het begin is van iets grootst zou je kunnen opmaken dat de distilleerderij nog meer whisky’s van rogge op haar planning heeft staan. Hierover heeft de Schotse distilleerder op het moment van schrijven nog niets bekendgemaakt.