Er is flink op los geexperimenteerd voor de nieuwe Glasgow 1770 whisky’s

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 10 oktober 2023 om 9:00
glasgow 1770
De Glasgow Distillery heeft een nieuwe lijn in zijn small batch whiskyreeks onthuld. Het gaat om maar liefst drie nieuwe expressies die elk in een ander vat afgewerkt zijn. De Glasgow 1770 reeks maakt dit keer uitstapjes naar nieuwe dranken voor de finish van zijn whisky.
Met de nieuwe whiskyserie borduurt de distilleerderij verder op voorgaande experimenten met wijn- en biervaten. De nieuwe whisky’s hebben een cask finish gekregen in Cognac, Tokaji en Innis & Gunn Golden Beer vaten, voor drie compleet andere smaakprofielen.

Het is niet de eerste keer dat deze vaten voorbij komen. Mike Hayward, mede-oprichter van de distilleerderij, vertelt dat de eerdere uitstapjes naar cognac, tokaji en golden beer zo populair bleken, dat er verder geëxperimenteerd is met dit soort vaten.

Wat mag je verwachten van de nieuwe Glasgow 1770 whisky’s?

De Glasgow whisky’s zijn door de combinatie van de gebruikte whisky en de finishes op deze drie bijzondere vaten uniek in hun soort geworden. De Glasgow 1770 Triple Distilled Cognac Cask Finish is in ex-bourbon vaten gegaan voor een rijping van meer dan vijf jaar. Daarna is er een finish van tweeënhalf jaar achteraan gekomen in Franse cognac puncheon vaten, waarna de drank gebotteld is op 52 procent alcohol by volume (ABV).
Het levert de volgende tasting notes op:
Neus: Boomgaardfruit, verse groene appels en gepocheerde peren met bloemige ondertonen.
Smaak: Rijk en delicaat met tonen van vanille ijs, citrus, zandkoekjes en een ondertoon van fruit.
Afdronk: Lang met tonen van tropisch fruit, hints van toffee en citrus.
De Glasgow 1770 Peated Tokaji Finish onderging een andere rijping. Deze whisky is gerijpt in virgin American Oak vaten, waar deze na twee jaar en acht maanden uit ging om nog een zelfde periode in Hongaarde Tokaji vaten te finishen. De peated whisky heeft een ABV van 53,4 procent en onderstaande tasting notes:
Neus: Gesuikerde sinaasappelschil, marmalade, rijke vanille en rokerig tropisch fruit.
Smaak: Romig met noten van vanillepudding, manukahoning, cashewnoten en een rijke fruitige ondertoon.
Afdronk: Fruitig en lang met abrikoos een vleugje rook en een klein beetje donkere chocolade.
De derde expressie in de nieuwe reeks is de Glasgow 1770 Golden Beer Cask Finish. Deze whisky is drie jaar in een ex-bourbon vat gegaan en vervolgens nog een jaar in Pedro Ximénez vaten. In deze laatste vaten heeft eerder Golgen Beer van Innis & Gunn’s gezeten. Het AVB van dit elixir is het hoogst van de drie met 58 procent. Dit zijn de tasting notes van de Glasgow 1770 Golden Beer Cask Finish:
Neus: Rijke sultanarozijnen, kersen, sinaasappel, donker fruit en vanille.
Smaak: Rijk en vol met noten van gedroogde abrikozen, sinaasappelschil, rozijnen en gember.
Afdronk: Lang met noten van mout, nootmuskaat en zoete kaneel.
Alle drie de nieuwe whisky’s zijn gelimiteerd in hun oplage. Van de Triple Distilled Cognac Finish zijn slecht 1576 flessen beschikbaar. Voor de Peated Tokaji Finish is dat 615 stuks. Beide expressies kosten 59dollar (omgerekend iets minder dan 70 euro) op de website van Glasgow Distillery. De Golden Beer Cask Finish heeft een oplage van 340 stuks en is te koop via de website van de distilleerderij voor 64 pond (omgerekend iets minder dan 75 euro). Je krijgt bij deze expressie ook een fles van het bier opgestuurd om te vergelijken.
Foto: Glasgow Distillery

POPULAIR NIEUWS