Flinke groei voorspeld voor Indiase whiskymarkt

Nieuws
woensdag, 26 juli 2023 om 13:00
india boats
De whiskymarkt in India zal flink gaan groeien, is de verwachting van het International Wine and Spirits Record (IWSR). Het land kwam naar voren in een Drinks Market Analysis, net als een paar andere landen.
De analyse van ISWR laat zien dat alleen India al verantwoordelijk is voor een derde van de toename van verkopen in 2021-2022. Dit is te danken aan een herstel van de biercategorie, maar ook aan een groei van de verkoop van gedistilleerde dranken zoals whisky. De komende jaren gaat dit alleen nog meer worden volgens het rapport.
Jason Holway, marktanalist bij IWSR, vertelt dat ook premiumisering in India bijdraagt aan de groei. Mensen in de middenklasse kunnen door hogere inkomens meer besteden. In combinatie met onder andere de opgeheven beperkingen rondom de COVID 19-pandemie zorgt dit voor hogere verkopen.
‘Het momentum is positief in alle drankencategorieën, waarbij vooral sterke dranken uit bruine landen het goed doen. Consumenten kopen meer, met name mousserende wijn, whisky en gedistilleerde dranken op basis van agave’.
De Indiase markt schuift behoorlijk op alle vlakken, maar de grootste verschuiving ligt bij Schotse whisky. De flessen whisky uit Schotland die in India gekocht worden zijn steeds duurder en exclusiever. Op zich is dat opvallend, gezien nog niet lang geleden de onderhandelingen rondom de import van whisky nog stroef verliepen.

Ook andere whiskymarkten groeien flink

Naast India kwamen er nog een paar opvallende landen uit de analyse. Mexico en Brazilië doen het erg goed wat betreft de verkopen van alcoholische dranken.
Ook hier is te zien dat er veel gedistilleerde dranken verkocht worden. Of het hier specifiek om whisky gaat, is niet gemeld.
In landen zoals China en de Verenigde Staten is de groei afgenomen, al is daar ook nog steeds een stijging gaande. Er wordt verwacht dat beide landen grote spelers blijven als het aankomt op de alcoholmarkt. Van China wordt zelfs verwacht dat er tussen nu en 2027 ruim 40 miljard dollar groei in de alcoholmarkt te zien is. Dat betekent dat de whiskymarkt in dat land nog behoorlijk zal groeien.
In Latijns-Amerika, Afrika en delen van Europa is er juist een krimp te zien van de whiskymarkt. Dit komt door de toegenomen kosten van levensonderhoud in deze regio's. Ook in west-Europa en ons eigen kikkerlandje zijn de kosten voor levensonderhoud ook flink toegenomen de afgelopen tijd. Het rapport van de ISWR vermeldt alleen niet specifiek hoe de whiskymarkt bij ons zich verhoudt.

POPULAIR NIEUWS