Whisky import onderhandelingen lopen vast om angels share

Nieuws
maandag, 22 mei 2023 om 13:00
pexels india tasj mahal
De gesprekken over een vrije handel tussen India en het Verenigd Koninkrijk zitten muurvast. De reden is whisky op meerdere vlakken. De blokkerende factoren zijn namelijk meningsverschillen rondom de Angel’s Share en de hoogte van de invoerrechten rondom whisky import.
The Economic Times in India meldt dat de vrijhandelsovereenkomst tussen de twee landen in gevaar is door de meningsverschillen. Momenteel is het invoerrecht voor whisky import 150 procent. In de toekomst zou dat lager moeten zijn: volgens het Verenigd Koninkrijk 75 procent, wat in drie jaar afgebouwd moet worden naar 30 procent. India vindt dat het geleidelijker afgebouwd moet worden van 150 procent naar 50 procent in tien jaar. Een behoorlijk verschil.

Aandeel van de Angels Share onaanvaardbaar in India

Een ander knelpunt is het aandeel Angel’s Share in India. Het Verenigd Koninkrijk eist een minimale rijping van drie jaar en een dag, voordat de drank whisky genoemd mag worden. Indiase whiskyproducenten kunnen hier niet mee leven.
Volgens Vinod Giri, directeur-generaal van de drankenorganisatie Confederation of Indian Alcoholic Beverage Companies (CIABC), zijn de eisen van de Britten onaanvaardbaar en onbetaalbaar. Hij vindt het onverklaarbaar dat er 'zonder zulke oneerlijke voorwaarden naar de VS, Zuid-Amerika en Afrika' geëxporteerd wordt, maar dat India er wel mee te maken krijgt.
Het klimaat in India zorgt ervoor dat er in de rijpingsperiode een beduidend hoger aandeel Angel’s Share is dan bij whisky's die net zo lang rijpen in Schotland. Waar het aandeel voor de engelen daar 1 tot 1,5 procent per jaar is, moet India het doen met 10 tot 12 procent per jaar. Ook rijpt de whisky een stuk sneller in India: in negen maanden tijd is de rijping vergelijkbaar met een periode van drie jaar in Schotland.
Wat Giri betreft mag het Verenigd Koninkrijk de Indiase whisky testen in laboratoria als er zorgen zijn om de kwaliteit van de drank. De voorwaarden zoals ze nu zijn, zijn in elk geval oneerlijk. Of er nog plannen zijn om water bij de wijn (of whisky) te doen door een van de twee partijen, is niet bekend.