Goed voorspellen van Wie is de Mol winnaar 2024, mede dankzij AI, levert gratis fles whisky op

Nieuws
maandag, 11 maart 2024 om 7:00
mol
Afgelopen zaterdagavond was het zover: de finale van Wie is de Mol? 2024 vond plaats in het Vondelpark in Amsterdam. Niek van Dam, oud ICT-student, deed mee met een AI-onderzoek en wist zeker dat hij de juiste mol in het vizier had. Het leverde hem een gratis fles whisky op.
Het klinkt bijna te vreemd om waar te zijn. Want wat hebben Wie is de Mol?, whisky, AI en oud ICT’er Niek van Dam met elkaar gemeen? Dat gaan we je nu haarfijn uitleggen.
Patrick IJtema is de bedenker van Studybuddy, een digitaal hulpmiddel voor middelbare scholieren, waarbij gebruik wordt gemaakt van AI. IJtema geeft les aan Fontys ICT in Eindhoven en heeft samen met wat mensen bedacht om AI ook in te zetten om de winnaar van Wie is de Mol? te voorspellen.

Goede inschatting wegens AI

Eén van de mensen die hieraan meedeed is oud-student ICT Niek van Dam. Van Dam is pas een half jaar afgestudeerd aan Fontys, maar is via zijn eigen bedrijf nog betrokken bij de school. Zo begeleidt hij studenten omtrent AI-projecten. Door het project rondom Wie is de Mol? wist hij zeker wie de mol zou zijn.

Geld en whisky gewonnen

Zonder te spoilen, blijkt dat hij gelijk heeft gehad. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij was namelijk zo zeker van zijn zaak dat hij een aantal weddenschappen had lopen. Zo kon hij niet alleen geld winnen, maar ook een fles whisky.
In een reactie aan Whisky Monkeys laat hij weten hoe dit precies ging: 'Een oud docent en ik hadden onenigheid over wie de mol zou kunnen zijn. (...)Toen zei hij: als ik het goed heb, krijg ik een taart. En toen vroeg hij, maar wat wil jij nou? Dus ik zei: ik wil wel een flesje whisky, maar wat voor whisky was nog niet helemaal duidelijk, Dat zou dan een Glen Talloch of iets in die richting zijn.' 
Zo zie je maar: whisky sijpelt rustig overal door, bijna als een verdacht molletje.
In de finale van Wie is de Mol? zaten drie finalisten: Anna Gimbrère, Fons Hendriks en Rosario Mussendijk. Dit seizoen werd opgenomen in Mexico. De spanning was hoog toen bleek dat de mol al in de allereerste aflevering te zien was, alleen dan wel geschminkt.
Foto: Pixabay
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS