Het The Spirit of Speyside Festival 2024 viert de whisky's van de Schotse regio

Nieuws
zondag, 21 april 2024 om 16:00
vrouw met cocktail
Het is bijna zo ver. The Spirit of Speyside Festival 2024 barst tussen 1 en 6 mei los. Dan wordt in de bekende whiskyregio van Scotland overal het bestaan van het levenswater en haar distilleerderijen gevierd. Wij vertellen je meer over het whisky feest en wat er te doen is gedurende de zes dagen rondom de rivier The Spey.
The Spirit of Speyside vindt dit jaar zoals elk jaar in de eerste week van mei plaats. Dit jaar is het de 25e keer dat het evenement plaatsvindt met talloze activiteiten in en om distilleerderijen. Dit jaar zijn er meer dan 700 dingen te beleven, verdeeld over zes dagen. The Spirit of Speyside Festival 2024 planning is inmiddels bekend en de tickets voor de whisky evenementen staan al in de verkoop.

Wat voor evenementen zijn er tijdens The Spirit of Speyside 2024?

Tijdens 1 tot en met 6 mei kunnen liefhebbers van Speyside whisky geen betere plek bedenken om te zijn. Heel Speyside viert dan namelijk het levenswater met talloze gebeurtenissen. Zo kun je terecht bij de vele distilleerderijen zoals Glen Moray, Stratisla Distillery, Tamnavulin , Cragganmore, Glenfiddich Distillery, The Glenlivet voor verschillende tours.
Naast tours organiseren stokers in Speyside verschillende evenementen die in de geschiedenis van de whiskyregio, de whisky en de personen achter de drank en de distilleerderijen zitten. Zo organiseert de Stratisla Distillery een evenement over het karakter van de drank, kun je bij The Balvenie de verschillende verhalen van The Balvenie Stories ontdekken en kun je bij de opening van de nieuwe Dunphail Distillery zijn.
De distilleerderijen zijn overigens niet de enigen die feest vieren. Je kunt in heel Speyside terecht voor een feestelijke maaltijd, ontbijt of een ander evenement. Berry Bros. & Rudd geeft bijvoorbeeld verschillende whiskytastings en je kunt zelf terecht in een parkeergarage voor een mysterieus whisky avontuur.

Nederlandse rol bij The Spirit of Speyside 2024

Naast alle puur Schotse activiteiten is er tijdens The Spirit of Speyside ook een rol weggelegd voor Nederland. Hans Offringa is namelijk ook aanwezig tijdens het festival.
Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is de Nederlandse auteur en Keeper of the Quaich in The Dowans Hotel in Aberlour, waar bij whiskyliefhebbers over de geschiedenis van whisky vertelt. Een ticket voor dit evenement kost 45 pond.

Speciale The Spirit of Speyside 2024 whisky’s

Een whiskyfestival is niet compleet zonder speciale whisky’s. Veel distilleerderijen hebben dan ook speciale vloeistoffen tijdens de festiviteiten gebotteld. Zo heeft Tamdhu Distillery twee verschillende whisky’s tijdens het festival.
Een daarvan is de Dedication Society Single Cask 2024 whisky, een expressie die door de leden van de sociëteit gekozen is. De whisky heeft gerijpt in een Europees eikenhouten sherry butt dat in 2003 gevuld is. Een prijs voor deze expressie is nog niet bekend, net als het alcoholpercentage of de tasting notes. Wel is bekendgemaakt dat de fles vanaf 1 mei online en vanaf 3 mei bij de stokerij te koop is.
De andere fles is een eerbetoon aan het Tamdhu treinstation, de Dalbeallie. De stokerij bottelt de whisky dit jaar voor de zevende keer en heeft de editie een toepasselijke naam gegeven: Dalbeallie VII. Over de tasting notes, de prijs en de beschikbaarheid komt binnenkort meer duidelijkheid.
Na The Spirit of Speyside worden er ook slingers opgehangen op een andere plek in Schotland. Eind mei is Fèis Ìle 2024 namelijk. Daarover lees je hier meer.

POPULAIR NIEUWS