Hier kun je een eigen whiskyvat van een distilleerderij kopen!

Nieuws
door Whisky Monkey!zondag, 23 juli 2023 om 17:00
isle of barra
Op de buiten-hebriden van Schotland is Isle of Barra te vinden. De Schotse stokerij maakt momenteel nog geen whisky, maar dat gaat snel gebeuren. In aanloop naar dat moment is het nu al mogelijk om een eigen vat te kopen via het Pre-Cask aanbod van de distilleerderij.
De Isle of Barra Distillery biedt niet zomaar een aantal vaten aan. Er zijn slechts 100 whiskyvaten te koop via dit programma van de distilleerderij. Het gaat om enkele van de eerst gevulde vaten van Isle of Barra waarin 200 liter spirit zal komen.  Er wordt verwacht dat er na 10 jaar rijpen ongeveer 280 flessen whisky uit gehaald kunnen worden (afhankelijk van de sterkte waarop gebotteld wordt).
De distilleerderij meldt dat deze kans gezien moet worden ‘als iets om te delen onder vrienden’. Het moet dus niet als investering gezien worden om later te gaan verkopen.

Hoe koop ik een vat van Isle of Barra Distillery?

Het aanschaffen van een vat kan via de website van de Isle of Barra Distillery. Het gaat vooralsnog om een Pre-Cask programma, wat niet meer betekent dan dat er nog geen vaten zijn om gevuld te worden. Het vullen van vaten vindt naar verwachting plaats in 2025, als de distilleerderij af is en het stoken is begonnen.
De kosten voor een vat zijn 4000 pond (omgerekend 4619,44 euro). Dit bedrag bestaat uit een aanbetaling van 3000 pond en een tweede deel van 1000 pond om het vat te vullen. Deze prijs is inclusief de nodige verzekeringen en natuurlijk de opslag in het Isle of Barra magazijn. Daarnaast krijg je een sample van 100 milliliter op de vierde, zevende en tiende verjaardag van het vat. Er kunnen eventueel meer samples gekocht worden.
Als je een vat van Isle of Barra Distillery koopt, krijg je na het vullen een certificaat van eigendom. Je vat wordt ook gemerkt met de vuldatum, je naam en eventuele andere markeringen. Na het rijpen kun je de whisky thuisgestuurd krijgen. Let hierbij wel op de invoerkosten en douanekosten om de drank Nederland in te krijgen.
Via een link op de website kan meer informatie gedownload worden over het vatenprogramma en hoe je je inschrijft.
Whisky Monkeys sprak nog niet lang geleden ook iemand die alles van vaten af weet. Santing Beer & Spirit Barrels werkt namelijk met allerlei whiskyvaten.
Beeld: Isle of Barra Distillery

POPULAIR NIEUWS