Islay whisky bleek afgelopen maand vloeibaar goud voor investeerders

Nieuws
vrijdag, 04 oktober 2024 om 18:00
caol ila 13 years old feis ile 2024 single malt whisky
Whiskyverzamelaars die een neusje voor Islay whisky hebben opgelet. De whisky’s van het Schotse eiland zijn namelijk net een beetje meer waard geworden. Waar de meest verhandelde merken een kleine stijging in waarde lieten zien, staken de Islay dranken daar ver bovenuit.
Elke maand gaan wereldwijd duizenden whisky’s onder de spreekwoordelijke hamer. De cijfers van (veel van) deze veilingen worden door Whiskystats bijgehouden, wat uiteindelijk tot interessante inzichten zorgt. Zo is het handelsklimaat voor whisky over het algemeen positief met een stijging van ongeveer 1,5 procent.
Islay whisky’s toren daar bovenuit met meer dan het dubbele. De Whiskystats Islay veilingindex steeg namelijk met 3,9 procent.

Het goud van Islay

Caol Ila en Lagavulin vielen in het bijzonder op. Voor Lagavulin werd een stijging in waarde van 4,1 procent genoteerd. Daarmee bereiken de whisky’s van dit merk hetzelfde niveau als begin dit jaar.
Voor Caol Ila lijkt er goud in het geturfde levenswater te zitten. De stijging van de whisky’s uit deze stokerij is namelijk 13,5 procent dit jaar, met afgelopen maand een toename van 4 procent. Een voorbeeld van vloeibaar goud van het merk is de Caol Ila 1968 Private Collection Release van Gordon & MacPhail. Deze is verhandeld voor 6740 euro, bijna twee keer zoveel als in het begin van het jaar.

Niet al het turf is goud

Naast Lagavulin en Caol Ila noteerden veel andere Islay whisky’s een stijging, al was deze niet zo hoog. Port Ellen en Kilchoman whisky’s stegen met 1 procent in waarde en Octomore met 1,9 procent.
Niet alle Islay whisky’s konden positieve cijfers noteren. Voor Ardbeg, Bowmore, Port Charlotte, Bruichladdich en Bunnahanhain waren de cijfers rood. Onder andere voor de laatstgenoemde schommelen de cijfers al het hele jaar licht, met deze maand een daling van meer dan 3 procent.
De stijgingen en dalingen van de waarde van deze expressies zijn geen garantie dat investeren hierin winst oplevert. De trends op veilingen zijn nooit gegarandeerd en kunnen elk moment omslaan. Daarom is het altijd verstandig om te investeren in whisky met geld dat gemist kan worden. Bovendien kan investeren in een whisky die je zelf eventueel zou willen drinken nooit kwaad.
Je leest meer over investeren in whisky op onze investeren-pagina.
Uitzonderlijke whisky's Image
Uitzonderlijke whisky's
EUR24.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS