De eerste whisky van Wieke Distillers is uit en kan gekocht worden

Nieuws
zaterdag, 05 oktober 2024 om 7:00
wieke numero dertien whisky
Ons kikkerlandje is een nieuwe whisky rijker. In het hoge noorden, Veendam om precies te zijn, werd al een tijdje gewerkt aan een nieuwe godendrank. Vandaag is de dag waarop Wieke Distillers een eerste whisky op de markt heeft gebracht.
Het gaat om de eerste batch van Numero Dertien. Onder deze naam gaan het levenswater van Wieke Distillers door het leven. De eerste expressie is nu uit én te koop. Het betreft een whisky die gerijpt heeft in een first fill Pedro Ximenez cask, die gevuld is op 24 april 2021. De gerst is Irina van de 2020 oogst op Ommelanderwijk/Numero Dertien. De gerst is op z'n beurt gemout door Vloermouterij Masterveld in Winterswijk.
De godendrank is iets ouder dan drie jaar. Hoewel er meteen gebotteld had kunnen worden eerder dit jaar, is er voor gekozen om de whisky net even iets langer te laten liggen. Arend van Nieuwland senior zegt daarover:
'Alvorens we een core range uitbrengen gaan we met behulp van proefpanels een aantal single casks uitbrengen waar we van menen dat ze iets bijzonders qua smaak hebben. Bij de proefsessies kwamen drie vaten boven drijven, De PX en de virgin die we nu uitbrengen en een ex Bourbon die we nog een paar maanden laten liggen alvorens te bottelen. We doen alles voor de smaak!'

Hoe smaakt Numero Dertien batch 1?

De tasting notes van de whisky zijn bepaald door Mark Dermul en zijn als volgt:
‘Heerlijke neus op boterbabbelaars, karnemelk, melkchocolade met pralinévulling, chicorei en geprakte banaan met een hint van appelsienlikeur, abrikozenconfituur en leder. Met water wordt de neus aangenaam zoet op bovenstaande, maar vertoont hij tegelijkertijd flink wat aardse en herbale toetsen. De smaak is een verdere voortzetting van de neus, zij het erg pikant.
Het ABV is hier niet vreemd aan, natuurlijk. Op smaak wordt het een zoet doch aards feestje met leder op kop, gevolgd door iets van noten en donkerzoet fruit. Hij blijft hoe dan ook met of zonder water, erg pikant.
De finish is erg lang, zoet en kruidig en laat de mond volledig droog achter. Zelfs met water.’

Waar is de whisky te koop?

Mensen die een fles gereserveerd hadden, hebben bericht gekregen van Wieke Distillers wanneer ze hun fles(sen) op kunnen halen. Verder is de whisky te koop bij een paar slijters in het noorden:
  • D’r Bij, Museumplein 3 Veendam 
  • Frans Muthert, Schoolstraat 48 Musselkanaal 
  • Bij Thijs, Doctor P. Rinsemastraat 2a Vlagtwedde 
  • Gieter Slieter, Stationsstraat 13A Gieten 
  • De Slijterij Borger, Hoofdstraat 46 Borger
  • De Moutmolen, Grootschoterweg 17 Budel-Schoot
De prijs is vastgelegd op 85 euro. Het gaat om een gelimiteerde batch van slechts 296 fessen. Kortom, als je een flesje wilt van deze allereerste batch, ren dan snel naar de winkel,

Waar komt de naam van de whisky vandaan?

De naam van het merk komt voort uit de geografische liggen van het bedrijf. De distilleerderij zit namelijk in de dertiende wijk van de veenontginning die vroeger begonnen is. De Ommelanderwijk is de hoofdwijk en alle zijwijken zijn genummerd.
In dit overzicht vind je wat we nog meer geschreven hebben over Wieke Distillers.

POPULAIR NIEUWS