Islay whisky claimt eerste plek als best gewaardeerde drank

Nieuws
dinsdag, 28 maart 2023 om 13:00
bruichladdich regeneration project
Overal worden lijsten voor bijgehouden, waarbij mensen het beste van het beste kunnen ontdekken. Het zou gek zijn als dat niet voor whisky en drank in het algemeen gebeurt. Islay whisky is nu door TasteAtlas, de online culinair compendium als beste drank uitgeroepen van de vijftig dranken in de lijst.
De lijst is niet zomaar even samengesteld. TasteAtlas heeft wereldwijd namelijk bijna 50.000 voedselexperts gevraagd om meer dan 10.000 voedingsmiddelen en dranken (waaronder whisky) te catalogiseren. Daarmee is er een wereldatlas samengesteld van onder meer traditionele gerechten en dranken. Deze lijst leverde een verrassend resultaat op: vier van de vijf Schotse whiskygebieden kwamen namelijk in de lijst voorbij, waarvan twee zelfs in de top vijf!
Zo kwam de whisky uit het Schotse Islay , waaronder bijvoorbeeld de Bruichladdich whisky's, bovenaan de lijst te staan. Hiermee werd tequila van de troon gestoten. Lowlands whisky kwam voorbij op de 35e plaats, terwijl Speyside whisky het tot de 23e plek schopte. Highland whisky haalde het podium van de dranken met een mooie derde plek.

Niet alleen Islay whisky, maar Nederlandse dranken in de lijst

De top 10 van best gewaardeerde dranken bestaat uit het Filipijnse Lambanog, de Frans-Indische drank Rhum agricole, Armagnac, London Dry Gin, Cognac en meer. Japanse whisky krijgt in de lijst een plek net voorbij de helft, op nummer 29. Dit is net even wat hoger dan ‘whisky’ uit Schotland die op plaats 31 voorbij komt. Ierse whiskey doet het net even wat beter dan Japanse. Deze drank komt binnen op plaats 26.
In de lijst met dranken is ook genoeg plek voor Nederlandse drank. Zo opent de lijst met een mooie vermelding van Nederlandse jenever op plek 50. Een stuk hoger in de ranglijst voor de beste drank verschijnt op plek 5 Nederlandse Gin. Specifiek Nederlands gedistilleerde whisky is niet in de lijst van TasteAtlas te vinden op het moment.
Wie weet gebeurt dat binnen niet al te lange tijd wel, want het aantal Nederlandse distilleerderijen en Nederlandse whisky’s blijft maar groeien.

POPULAIR NIEUWS