Jack Daniel’s heeft het aan de stok met fabrikant van hondenspeeltjes

Nieuws
vrijdag, 24 maart 2023 om 17:00
jack daniels leeg
Jack Daniel’s heeft, net als veel andere drankmerken, een redelijk herkenbare fles. Je kan deze van afstand al herkennen, tenzij je in de dierenspeciaalzaak loopt. Dan is de kans namelijk groot dat je een hondenspeeltje ziet met een behoorlijke gelijkenis met Jack Daniel’s. Het whiskeymerk sleept nu de maker hiervan, VIP Products LLC, voor de rechter.
De reden is simpel: het Bad Spaniels Silly Squeaker speeltje lijkt veel te veel op de Jack Daniel’s whiskeyfles en maakt op die manier inbreuk op het handelsmerk van het merk. Daarnaast meldt de aanklacht die Jack Daniel’s ingediend heeft dat het speeltjesbedrijf misbruik maakt van de zuurverdiende goodwill die Jack Daniel’s verworven heeft en dat consumenten in verwarring gebracht worden door ‘Jack Daniel’s whiskey te associëren met uitwerpselen’.
De vorm van het speeltje is namelijk gelijk aan de fles, maar er zijn wat kleine verschillen in het hondenspeelgoed te zien. Op het speeltje staat bijvoorbeeld ‘Old No.2 on your Tennessee Carpet’ te lezen, in plaats van 'Old No.7 Tennessee Sour Mash Whiskey’ en zijn teksten als ‘43% poep per volume’ en ‘100% stinkend’ te lezen.
Dit zijn grappen volgens VIP Products. Het speeltje moet dan ook duidelijk een parodie zijn en er moet vooral niet te zwaar aan getild worden. ‘Vrijheid van meningsuiting begint met de vrijheid om de spot te drijven,’ aldus VIP Products.

Parodie is alles behalve grappig volgens Jack Daniel’s

Jack Daniel’s meldt dat deze parodie van VIP Products absoluut niet gewaardeerd wordt. Lisa BLatt, de advocaat van het whiskeymerk meldt in de gerechtelijke documenten het volgende: ‘Jack Daniel’s hout van honden en waardeert een goede grap net zo goed als iedereen. Maar Jack Daniel's houdt nog meer van zijn klanten en wil niet dat ze zijn fijne whisky verwarren of associëren met hondenpoep.’
Jack Daniel’s wordt in haar mening gesteund door andere grote merken als Nike, Soup Company, Patagonia en Levi Strauss. Al deze merken dringen er bij de rechters op aan om Jack Daniel’s in het gelijk te stellen en de parodie op het merk te verbieden. Ook de regering Biden steunt Jack Daniel’s in deze zaak met een brief waarin gesteld wordt dat de bezwaren van het eerste amendement (vrijheid van meningsuiting en parodie) niet zwaarder wegen dan de Lanham Act (het verbod om een handelsmerk te gebruiken dat verwarring bij de klant kan veroorzaken).
Ook voor VIP Products is steun te vinden. Zo hebben voorstanders van vrije meningsuiting een brief ingediend bij de rechtbank en oordeelde een lagere rechtbank eerder in het voordeel van het bedrijf. In juni zal een uitspraak volgen.