Angels share schimmel legt Jack Daniel’s uitbreiding in Tennessee stil

Nieuws
door Monkey
vrijdag, 03 maart 2023 om 11:00
jack daniels
De Jack Daniel’s distilleerderij in Tennessee was druk bezig met een uitbreiding van haar pakhuizen, maar dit is plotseling stilgelegd. Een bedrijfseigenaar heeft namelijk klachten ingediend over een schimmel met als mogelijke oorzaak de dampen vanuit pakhuizen die op het terrein staan.
De schimmel is naar verluidt veroorzaakt door de angel’ share, het jaarlijkse verlies bij de productie van whisky. De damp die hierbij vrijgekomen is heeft bij het evenementenbedrijf van Christi Long voor flink wat schade gezorgd. Het bedrag loopt in de duizenden dollars. Long klaagde bij het opmerken van de schimmel de Lincoln County gemeente aan en die is een onderzoek gestart.
JB Cox, raadsman van JB County, heeft vervolgens bevestigd dat de schade opgelopen is door ‘recente acties van Lincoln County sinds 2011’. Cox meldt dat er geen andere keuze was dan de bouwvergunning van Jack Daniel’s in te trekken. Het plan om naast de zes bestaande magazijnen nog 14 extra warenhuizen te bouwen komt daarmee stil te liggen. Dit duurt in elk geval totdat de bouwplannen aangepast zijn.

Jack Daniel’s ‘schimmel van de duivel’

Deskundigen melden dat ethanoldampen die bij de angels share vrijkomen de boosdoener kunnen zijn. Deze stimuleren bij een hogere luchtvochtigheid de kieming en groei van baudoinia compniacensis, een schimmel die ook bekend is als magazijnschimmel. Hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe minder water er uit vaten zal ontsnappen, maar voor ethanol gaat dat niet op. Dit is vluchtiger en verdampt dus ook in deze omstandigheden.
Jason Holleman, de advocaat van Long, meldt dat whiskybedrijven ontzettend vaak over het verdampingsproces spreken, maar de schimmel daar niet bij melden. Als voorbeeld haalt hij distilleerderijtours aan: ‘Als je meegaat op een van deze distilleertours vertellen ze je over de angels share die in de atmosfeer terechtkomt. En helaas resulteert dat ook in de schimmel van de duivel.’ Hij overweegt samen met zijn cliënt verdere stappen te zetten om ook de huidige zes warenhuizen te laten sluiten.
Elizabeth Conway, de woordvoerster van Brown-Forman (het bedrijf achter Jack Daniels) meldt dat de uitspraak van de raadsman gerespecteerd wordt. Het bedrijf werkt nu aan het bijwerken van de vergunningen. Het bedrijf zal volgens Conway blijven voldoen aan de normen en voorschriften met betrekking tot het ontwerp, de bouw en de vergunningen. Of en wanneer de bouw van de geplande warenhuizen doorgaat, is nog niet bekend.
In de tussentijd hoeven we ons geen zorgen te maken dat de drank die ideaal is voor beginnende whiskeydrinkers uit de schappen verdwijnt. Er zijn nog genoeg warenhuizen met Jack Daniel's whiskey die kunnen blijven produceren.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties