Wetenschappers willen oude whisky's terugbrengen

Nieuws
maandag, 09 januari 2023 om 9:00
gerst
Schotse wetenschappers zijn druk bezig om gerstvarianten terug te brengen die al 200 jaar niet meer bestaan. De reden: het tot leven wekken van een oude whisky. Als het lukt zou het zomaar kunnen dat we straks een vernieuwde whisky uit 1950 aan onze lippen kunnen zetten.
Het klinkt een beetje als het begin van Jurassic Park. Wetenschappers die op basis van een ingrediënt een uitgestorven ras terug willen brengen. Dat is wat de Schotse onderzoekers van de Heriot-Watt universiteit in Edinburgh op dit moment aan het proberen zijn. In plaats van een mug die in hars zit gebruiken ze verschillende soorten gerst. Zo gebruiken ze Chevallier, een 200 jaar oud ras dat lange tijd het populairst wat in het Verenigd Koninkrijk. Verder gebruiken ze Hana gerst uit Moravië (Tsjechië) en Golden Promise, dat gebruikt werd in de mashbill van Macallan-whisky.
Dr. Calum Holmes vertelt aan de BBC dat hij hoopt dat het gebruik van deze historische gerstvariëteiten het mogelijk maakt om gunstige aromakenmerken terug te vinden. Sommige gerstsoorten hebben volgens hem al aangetoond dat ze bestand zijn tegen veranderende omstandigheden, wat gunstig is.
Met smaak is veel te doen. Zo is er al een heel scala aan whisky's te koop waar geen alcohol in zit. En hoewel het dan officieel geen whisky genoemd mag worden komt de smaak van sommige exemplaren behoorlijk dichtbij. Dit is niet de eerste keer dat er een poging is om gerst terug te brengen uit de dood. Zoals we onlangs meldden, is de nieuwe Heritage: Hunter Ierse whisky-expressie van Waterford Whisky gemaakt met gerst die dateert uit de late jaren vijftig, maar al ongeveer een halve eeuw niet meer echt is gebruikt.

Heeft uitgestorven whisky kans van slagen?

Net als in Jurassic Park, hebben de wetenschappers een uitdaging voor hun kiezen, maar is het niet weg te denken dat de oude smaken terugkeren. Er is onlangs al een oude whiskysmaak teruggekeerd. Dit is de Heritage: Hunter Irish Whisky die gemaakt is met gerst dat van 1950 dateert. Toch zijn er ook niet alleen maar voorstanders van dit proces. Sommigen kijken er sceptisch naar en verwachten dat de oude smaken nooit helemaal nagemaakt kunnen worden. Naast de gerst zal er ook behoorlijk veel af hangen van de vaten en het destilleerproces. Toch lijkt het erop dat we in de toekomst nog veel nieuwe oude smaken op onze smaakpapillen zullen krijgen.
Als dat gaat gebeuren, dan zal het sowieso nog jaren duren voor dit het geval is. Zoals algemeen bekend zal whisky minstens drie jaar en een dg moeten rijpen in het vat. Bovendien zal er met dit graan ook geprobeerd worden om iets exclusiefs en opvallends te maken zoals Bowmore dat onlangs samen met Aston Martin deed met de ARC-52 fles. Hoe dan ook, wij zijn al erg benieuwd naar het resultaat.

POPULAIR NIEUWS