De 7 beste Japanse whisky’s om te proeven

Best of
zaterdag, 09 december 2023 om 9:00
sakurao single malt whisky monkeys 1
In het land van de rijzende zon lusten ze er wel pap van: godendrank. Whisky! Uit dit land komen regelmatig heerlijke whisky’s en het is dan ook niet vreemd dat Japanse whisky’s mateloos populair zijn. Dit zijn volgens ons de 5 beste whisky’s die je (volgens ons) echt eens geproefd moet hebben en die nog te koop zijn.

Sakurao

We beginnen de lijst met één van de lekkerste Japanse whisky’s van de laatste tijd: Sakuaro. Als je op zoek bent naar een eerste kennismaking met whisky uit Japan, ben je bij Sakurao aan het juiste adres. De single malt is licht zoet en zacht en gelijktijdig zijn de tasting notes vrij uitgebreid. In het land van de rijzende zon weten mensen wel hoe ze ervoor moeten zorgen dat er een engeltje over je tong piest.
Verwacht jij bijvoorbeeld bij een zoete kennismaking dat daarna ruimte is voor een zure appel op de tong met daarna een lichtrokerige afdronk? De Sakurao whisky heeft dit allemaal voor je in petto en daarmee is het een Japanse whisky met vele gezichten. En het is één van de lekkerste nieuwe whisky’s die ondergetekende dit jaar geproefd heeft.
Je kan er uitgebreid over lezen in onze Sakurao recensie, waarin we de whisky vergeleken met een zachte kersenbloem. De distilleerderij maakt nog niet zo lang whisky, maar de Sakurao Single Malt als eerste whisky belooft de toekomst veel goeds. Dus een tip: houd deze distilleerderij in de gaten. Lees vooral alles over deze whisky terug in onze Distilleerderij Donderdag.
yamazaki fles

Yamazaki

Volgens sommigen is Yamazaki de kers op de spreekwoordelijke taart. In een aflevering van Cobra Kai staat het vast: Yamazaki heeft de beste whisky’s. Alleen gaat het daar meteen om een fles met flink wat nullen in het prijskaartje, omdat er een fles genoemd wordt van 50 jaar oud. Gelukkig hoeft het niet zo duur te zijn en kun je voor 150 euro, soms iets goedkoper, ook 'gewoon' beginnen met Yamazaki.
Yamazaki is een Japanse single malt die geproduceerd wordt in de Yamazaki Distillery in Shimamoto in Osaka. De distilleerderij is opgericht in 1923. Als je nog nooit deze whisky geproefd hebt, kun je beginnen met de Yamazaki Distiller’s Reserve, wat een fruitige en kruidige whisky is. Je proeft wat rood fruit en kan ook hinten van Mizunara herkennen, wat Japanse eiken is.

Chichibu

Een van de bekendste Japanse whisky’s is Chichibu. Waar de 7EVEN Gods of Fortune serie zeer hoog geprijsd is, koop je voor geen 80 euro een fles Chichibu Ichiro Malt & Grain. De naam van Chichibu-oprichter Ichiro Akuto prijkt op de fles als teken van toewijding en vakmanschap. Ichiro Malt & Grain’s delicate, bloemige tonen en fruitige complexiteit blijven in balans door de kruidigheid van de graanwhisky.
Voor de liefhebber die de instapwhisky van Akuto is ontgroeid, bestaat er een gala aan expressies om te ontdekken. Welke Chichibu je ook kiest, de kwaliteit die de Japanse meester-distilleerder weet te creëren is van wereldklasse.

Hibiki Harmony

De volgende whisky in deze lijst is Hibiki, wederom een blend. De whisky is een mix van de beste Suntory’s whisky’s. Deze whisky in de lijst is wat duurder, zo rond de 115 euro. De whisky is vol en rond en zonder twijfel de zoetste Japanse whisky uit deze lijst, wat deze whisky ook meteen heel erg toegankelijk maakt. Je hoeft niet heel goed je best te doen om diverse smaken uit deze whisky te halen, denk aan honing en witte chocolade. Je krijgt echt een bom vol aan smaken in je mond. Niet voor niets is dit één van de meest bekroonde blended whisky’s van Japan! De eerste Harmony whisky werd in 1989 gelanceerd ter ere van het 90-jarige jubileum van Suntory.
yamazakura peated 2

Yamazakura

Weer een naam die begint met een Y, maar net zoals Sakuaro duiken we nu in een mooie jonge speler: Yamazakura. De Japanse whiskymarkt is booming en je zou weleens (kunnen) vergeten dat er naast bestaande merken ook gewoon nieuwe spelers zijn die nu al de show aan het stelen zijn.
Yamazakura zou zomaar de Timothée Chalamet van de whiskywereld kunnen zijn, oftewel een rising star. In Nederland zijn er twee expressies die je kunt aanschaffen: een blended whisky en een peated blended versie. Met die laatste zijn wij al uitgebreid aan de slag geweest in onze Yamazakura recensie. Het is een mooie Japanse whisky die eigenlijk perfect is voor mensen die iets exotisch willen, iets toegankelijks en tegelijktijdig ook een klein beetje willen experimenteren met turf. De prijs is bovendien ook nog eens sterk. Normaal zijn Japanse whisky’s vrij prijzig. Een Yamazakura haal je al voor minder dan vijf tientjes in huis. Een no brainer dus. Lees meer over dit merk in onze Distilleerderij Donderdag.

Hakushu

Een van de paradepaardjes uit de stal van Suntory is The Hakushu single malt whisky. Hakushu betekent in het Japans applaus, en dat verdient deze whisky zeker.
De distilleerderij is gelegen aan de voet van de berg Kaikomagatake in een groot bosrijk gebied in de zuidelijke Alpen van Japan. Het koele zeldzaam zachte water uit deze regio is de basis voor deze fascinerende whisky. Zoals de mensen bij de distilleerderij zeggen, beschermen zij de geweldige natuur en brengen rijkdom en schittering in ons dagelijks leven. Het is duidelijk dat er voor zowel de fles als voor de verpakking voor een groene kleur is gekozen.
De whisky is licht geturfd met een fris kruidige en subtiele rokerige smaak. Met een prijs rond de 120 euro is The Hakushu zeker niet goedkoop, maar wel een om van te genieten.

Matsui Kurayoshi Sakura

Een whisky van ongeveer dezelfde prijsklaas is de Matsui Kurayoshi Sakura single malt, een single malt. Deze whisky is afkomstig uit de Kurayoshi distilleerderij. De whisky heeft een hele specifieke smaak omdat de drank is gerijpt op Sakura vaten; deze zijn gemaakt van kersenhout. Hierna is de whisky op sterkte gebracht met natuurlijk water, afkomstig uit het Daisen gebergte. De smaak van deze whisky is wat licht en bloemig. Je proeft absoluut de invloed van de Japanse kersenboom.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 december 2023. Mede mogelijk gemaakt door Craft Spirits Company.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties