Japanse whisky exclusief voor Nederland onderweg

Nieuws
woensdag, 20 december 2023 om 8:44
yamazakura nl exclusieve peated whisky
Liefhebbers van Japanse whisky (en peated whisky) opgelet. Er is nieuws uit het land van de rijzende zon en dit keer gaat het om iets unieks voor Nederland. Er komt een single cask whisky aan die alleen binnen onze landsgrenzen te koop zal zijn. Het gaat om de Yamazakura Peated Single Cask CSC NL Exclusive whisky.
De nieuwe Yamazakura whisky is een single malt die afkomstig is uit Fukushima in Japan. Voor deze expressie heeft de Asaka distilleerderij een deel van de gemoute gerst uit Schotland laten komen. Deze gerst is geturfd en vervolgens gefermenteerd en gedistilleerd in Japan.
Op de fles die exclusief naar Nederland komt schittert niet alleen de naam van de distilleerderij en de whisky, maar ook de naam van degene die de Japanse dram beschikbaar stelt: Craft Spirits Company. Deze importeur brengt al verschillende merken naar Nederland. Zo kunnen we dankzij dit bedrijf genieten van drams als Berry Bros & Rudd, Clonakilty, Sakurao en verschillende expressies van Yamazakura.

Wat is de Yamazakura Peated Single Cask CSC NL Exclusive whisky?

De Japanse whisky heeft minimaal vier jaar gerijpt op ex-bourbon vaten, waarna deze gebotteld is op vatsterkte. Het alcohol by volume percentage (ABV) van deze expressie ligt op 63,5 procent.
Het smaakprofiel van de whisky is licht rokerig met tonen van citrusvruchten en kruiden. Ondanks dat het een cask strength whisky is, wordt aangeraden om de drank puur of met wat ijs te drinken. Dat de whisky zonder water erg goed smaakt is al bewezen in Den Haag. Tijdens het International Whisky Festival 2023 is er namelijk al voor een select aantal mensen de mogelijkheid geweest om een dram van dit elixir te proeven. Iedereen die de whisky daar geprobeerd heeft was er erg enthousiast over.
De oplage van de Yamazakura Peated Single Cask CSC NL Exclusive whisky is zeer beperkt. Er komen namelijk slechts 240 flessen van deze expressie, dus wees er snel bij. Een fles van deze licht amberkleurige dram kost je 149,99 euro.

Waar is de Yamazakura Peated Single Cask te koop?

Wil je zo'n fles op de kop tikken? Dan zijn dit een paar winkels waar je terecht kunt:
  • Slijterij DH17 – Bergen op Zoom (online & fysiek) 
  • Dramtime – Musselkanaal (online & fysiek)
  • Drankkabinet – Maasluis (fysiek)
  • Woudenberg Dranken Wageningen (online /bellen & fysiek)

Nog meer Yamazakura peated whisky te koop

Dit is niet de eerste geturfde whisky die Yamazakura uitbrengt. Eerder vertelden we je al meer over de Yamazakura Peated Blended whisky. Deze whisky heeft gerijpt in eikenhouten ex-bourbon en sherryvaten en combineert zoete smaken met kruiden en een vleugje turf. In de review vertelden we al het volgende over deze whisky:
‘De Yamazakura Peated Blended is een verrassende whisky die voor een zacht prijskaartje te koop is. Het is een mooie whisky om cadeau te doen als je weet dat iemand van Japanse whisky houdt of daar benieuwd naar is en dan heeft dit levenswater ook nog eens een geturfde smaak.‘
Voor meer informatie over de Asaka Distillery, waar de Yamazakura whisky’s vandaan komen, kun je terecht bij onze Distilleerderij Donderdag. Daarin vertellen we je meer over het ontstaan van de stokerij en de bijzondere band met de Chichibu Distillery.
Dit artikel is voor het laatst op 20 december 2023 bijgewerkt.
Foto: Craft Spirits Company/Asaka Distillery

POPULAIR NIEUWS