Naakt in de sauna een knotsgekke whisky verzinnen? Deze Finnen deden het

Nieuws
dinsdag, 01 oktober 2024 om 7:00
kyro sauna stories whisky
'Finland gaf de wereld één woord: sauna.’ Zo opent een nieuwe Instagramvideo van Kyrö Distillery. Wat betekent dat? Dat de Finse stokerij nu met een hele opvallende whisky komt: Kyrö Sauna Stories: Planteray Rum Cask Finish No1.
Het idee van het oprichten van Kyrö Distillery is ontstaan in een sauna, maar wie had kunnen bedenken dat hier nog meer uit voort zou komen? De Finse maker heeft de eerste expressie van een nieuwe whiskyserie uitgebracht die door het leven gaat als Sauna Stories.
De aankondiging van de whisky valt samen met het tienjarig bestaan van de distilleerderij.

Wat houdt Kyrö Sauna Stories: Planteray Rum Cask Finish No.1 in?

Het gaat om een whisky die heeft gerijpt in ex-bourbonvaten en daarna in Jamaicaanse rumvaten van Planteray is gegaan. De godendrank heeft gerijpt in een sauna van 55 graden. Je zou bijna denken dat er een Fin te diep in het glaasje heeft gekeken, maar niets is minder waar.
De distilleerderij zegt dat het rijpingsproces ervoor zorgt dat de whisky kan ademen en nieuwe smaken uit het vat kan nemen.
De tasting notes zijn als volgt:
  • Geur: Tropisch fruit, romige vanille, jasmijn en honing, roggebrood.
  • Smaak: Zoetheid van rijp fruit, donkere noten van rum en rogge, witte peper.
De whisky is gebotteld op 50,8 procent alcohol by volume. Verder gaat het om een gelimiteerde expressie, waarvan slechts 1908 flessen beschikbaar zijn. Ze kosten 129 euro. Wie een fles wil bemachtigen kan het beste de officiële website van de distilleerderij in de gaten houden. 
De heren uit de stokerij maken het nieuws bekend met humor, want als er op de Instagramvideo gezegd wordt dat er een vat in een sauna staat, wordt er gezegd dat dat de master distiller er ook nog steeds te vinden is.
Iedereen weet dat je maar een beperkte tijd in een sauna mag doorbrengen.

Finse cultuur

Naar de sauna gaan is een groot onderdeel van de Finse cultuur. Toen ondergetekende ooit aan de universiteit begon met studeren (Finoegrische Talen met als hoofdvak Fins) kwam al snel het zinnetje voorbij ‘Ik ga naar de sauna’. Ook werd er toen bij colleges al dan niet een grap gemaakt: Als de Finnen een fles alcohol openen moet die altijd op.
En wist je dat de Finse oud-voetballer Jari Litmanen ooit met zijn voetbalschoenen de sauna instapte?
Zo, weer wat geleerd.
Kippis! (Proost!)
Mocht je dit soort feitjes leuk vinden: dit soort dingen hebben we ook verwerkt in onze quiz Broodje Aap.
Whisky proeverij registratie kaarten - 33 Books USA Image
Whisky proeverij registratie kaarten - 33 Books USA
EUR25.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS