Nederlander koopt minder alcoholische dranken vanwege gestegen kosten

Nieuws
zaterdag, 12 augustus 2023 om 9:00
monk whisky
Het leven is duurder geworden. En dat betekent dat we andere keuzes maken. Uit een onderzoek is gebleken dat Nederlanders minder te besteden hebben en daardoor minder alcoholische dranken kopen.
De nieuwste kwartaalcijfers uit het Consumentenkompas van Savanta zijn binnen en daaruit blijkt dat Nederlanders minder geld hebben om uit te geven. Het gaat om een derde van de bevolking die nu minder geld kan uitgeven dan een jaar geleden. Er wordt een nog grotere daling voorspeld voor de komende zes maanden.

Minder geld naar boodschappen

Dit alles is het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Sindsdien hebben we wereldwijd te maken met oplopende kosten. Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent nu minder geld uitgeeft aan boodschappen en eerste levensbehoeften. Op dit moment geven Nederlanders gemiddeld 246 euro per maand uit aan boodschappen.

Wat voor effect heeft dit op alcohol?

Niet alleen wordt er minder geld uitgegeven aan boodschappen, ook gaan mensen minder vaak uiteten of wordt er minder geld gespendeerd in de horeca. Ook qua alcohol wordt er minder geld uitgegeven. 45 Procent van de ondervraagden geeft minder uit aan alcohol in de horeca. Mensen besluiten nu eerder om thuis een alcoholische versnapering te nemen. Al geeft 40 procent aan ook daar minder aan uit te geven.
75 procent geeft nog altijd geld uit aan alcoholische consumpties voor thuis. In een reactie met Whisky Monkeys laat Cameron Stocker, consultant van Savanta, het volgende weten: ‘Wat betreft de whisky-industrie, zou dit kunnen betekenen dat consumenten naar goedkopere alternatieven gaan zoeken, of dat nu goedkopere whisky is of andere soorten drank.’

Wat komt er allemaal uit het onderzoek?

De belangrijkste punten van het onderzoek op een rij:
  • Twee vijfde (40%) is voorzichtiger met geld uitgeven; drie op de tien (29%) koopt actief goedkopere merken.
  • Er is een derde (32%) dat minder uitgeeft aan boodschappen en eerste levensbehoeften; een derde (34%) verwacht de komende drie maanden minder uit te geven.
  • Meer dan de helft (56%) van de ondervraagden geeft nu minder uit aan eten in restaurants vanwege de recente prijsstijgingen.
  • Twee vijfde (40%) geeft minder uit aan alcohol thuis; driekwart (75%) koopt nog steeds maandelijks.
  • De helft (53%) van de Nederlanders geeft minder uit aan mode en kleding; de gemiddelde Nederlander geeft echter nog steeds 161 euro per maand uit aan mode.
Dan is onze vraag uiteraard: hoe is het met jullie alcoholverbruik en vooral de kosten? Geven jullie minder uit of niet?
Lees ook eens onze Whisky Food & Drinks rubriek.
Snippers Whisky Image
Snippers Whisky
EUR19.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS