Nederlands wereldrecord in Talisker Whisky Atlantic Challenge neergezet

Nieuws
zondag, 22 januari 2023 om 17:00
roeien
De Talisker Whisky Atlantic Challenge zit er weer op en dit jaar is er een wel heel bijzonder resultaat. De Nederlandse Ilja Kok en haar drie teamgenoten hebben namelijk een wereldrecord neer weten te zetten.
Op 12 december begon een tocht van Afrika naar Midden-Amerika die 4800 kilometer zou duren. De Talisker Whisky Atlantic Challenge zet verschillende teams, 43 om precies te zijn, tegenover elkaar in een wedstrijd om de oceaan over te roeien. Ilja Kok en haar driekoppige team deden er in de BOKA NEDurance bijna 33 dagen over, wat goed is voor een wereldrecord.
De Bredase is ontzettend trots op het resultaat en dat mag, want het record voor gemengde teams is door de Nederlandse ploeg met ruim acht dagen verbeterd. ‘Het was zwaar, heel zwaar’, meldt Kok als er over de tocht gesproken wordt. Een van de teamleden is ziek geworden onderweg en viel daardoor een paar dagen uit. Daarnaast zat het weer niet altijd mee. Het team heeft onder andere te maken gekregen met windstoten van ruim 70 kilometer per uur. Een weerman hielp het team dagelijks door te vertellen wat voor weer er verwacht werd en welke router er het beste geroeid kon worden.

Roeien voor een goed doel

Hoewel het team het record gevestigd heeft voor gemengde teams, is dat geen garantie voor een eerste plaats. Uiteindelijk zijn ze als vierde in de race geëindigd. De race is nog niet helemaal afgelopen. Er zijn nog een aantal roeiers onderweg. Die je via de website van de Talisker Whisky Atlantic Challenge kunt volgen.
Om het resultaat te vieren is het viertal nog even in de Cariben achtergebleven, waar ze de nodige rust kregen. Op de vraag of ze ooit nog eens de challenge zouden roeien antwoordde Kok dat ze dit waarschijnlijk niet nog eens zou doen, maar dit niet helemaal uitsluit. Met het oversteken van de Atlantische Oceaan heeft de BOKA NEDurance geld opgehaald voor Ocean Cleanup. Het is niet bekend hoeveel er exact opgehaald is, maar het doel was 30.000 euro. Wel zit het team ruim boven dit bedrag.
Wist je dat Talisker niet alleen met deze roeiwedstrijd goede doelen steunt? Met de whisky Forests of the Deep is het team de oceaan in gegaan om de natuur te helpen. 

POPULAIR NIEUWS