Nieuwe batch van Wolfburn Cask Strength whisky opgedoken

Nieuws
door Monkey
vrijdag, 16 juni 2023 om 9:00
wolfburncash strength
Soms is een gelimiteerde whisky dusdanig populair dat distilleerderijen er nieuwe batches van uitbrengen. Precies dat is het geval bij de Wolfburn Cask Strength whisky. Wolfburn heeft namelijk een nieuwe editie onthuld.
In 2022 kwam rond deze tijd de eerste Wolfburn Cask Strength whisky uit, speciaal als Vaderdag whisky. Deze eerste cask strength whisky van de distilleerderij heeft zeven jaar gerijpt en in een oplage van 1840 stuks uitgekomen. Hoewel deze whisky nog her en der verkrijgbaar is als je goed zoekt, is hij bij Wolfburn niet meer te vinden.
De verzoeken voor meer van het amberkleurige elixir stroomden het afgelopen jaar binnen bij de distilleerderij en daarom is er besloten om een tweede batch van de whisky uit te brengen: Wolfburn Cask Strength batch 2.
De whisky heeft niet, zoals zijn voorganger, een speciaal Vaderdag label. Voor de rest komt de whisky redelijk overeen met de eerste batch. Zo heeft de whisky zeven jaar gerijpt (in Oloroso sherry butts en ex-bourbon quarter casks) en is deze gebotteld op vatsterkte van 56,9 procent ABV.

Wat mag je verwachten van Wolfburn Cask Strength batch 2?

De vaten die voor Wolfburn Cask Strength gebruikt zijn, zijn met de hand geselecteerd. Door de tijd in het vat heeft de whisky een lichte amberkleur gekregen. De drank wordt door Wolfburn als volgt omschreven: ‘Zoet, aromatisch en weelderig van karakter, het is een door en door plezierige dram.’
Wat betreft de tasting notes mag je het volgende verwachten:
Neus: ‘Frisse bourbonaroma's worden verzacht door zoete sherryessence. Hints van toffee en karamel schijnen door.’
Smaak: ‘Chocoladetruffels ontmoeten sticky toffee pudding en trifle biscuit - en het hele mondgevoel is heerlijk overgoten met zachte hints van turfrook. Naar alle maatstaven is dit een rijke en weelderige dram, barstensvol smaak.’
Afdronk: ‘Karamelzoetheid is aanwezig, vergezeld van hints van toffee en demerarasuiker (een fruitige suiker). Een spoor van turfrook blijft tot het einde, wat zorgt voor een mooie, aanhoudende afdronk.’
Zoals met elke Wolfburn whisky is de drank non-chill filtered en zonder toegevoegde aroma’s de fles in gegaan. Voor zover bekend is deze versie van de Wolfburn Cask Strength niet gelimiteerd. De whisky is vanaf nu te koop via de Wolfburn website voor 70 euro. Of de whisky in Nederlandse schappen terecht komt zoals de Small Batch 458 en de Aurora, is niet bekend.