Nieuwe Japanse whisky gebruikt voor het eerst turf uit Schotland

Nieuws
donderdag, 28 december 2023 om 7:00
tarotkaarten
De nieuwe whisky release van de Saburomaru Distillery is de eerste whisky van het merk die gebruik maakt van een ingrediënt uit Schotland. Het is de vierde release in de serie van het merk, maar de eerste in de lijn die turf vanuit Islay gebruikt. Zo meldt de website 88Bamboo.
De single malt whisky heeft de naam Sabumaru III The Empress gekregen. De distilleerderij heeft naast de introductie van Islay turf ook een ander element in het stookproces aangepakt. De gisting is namelijk gebeurd in een houten tank. Dit zorgt er volgens de Japanse whiskymaker voor dat de wash een complexer aroma krijgt.

Wat is de Sabumaru III The Empress whisky?

De Japanse whisky is de vierde in zijn reeks van drams die gebaseerd zijn op tarotkaarten. Eerdere releases waren bijvoorbeeld Sabumaru 0 The Fool, Sabumaru I The Magician en Sabumaru II The High Priestess. Alle releases komen voorbij in de volgorde van de 22 grote arcana van tarot.
De The Empress whisky is in 2020 gedistilleerd. De drank heeft iets meer dan drie jaar gerijpt en is uiteindelijk gebotteld op 48 procent alcohol by volume (ABV). Over de tasting notes wordt helaas niet uitgeweid.
De whisky heeft een oplage van 12.000 flessen die per stuk verkocht worden voor 14850 yen (omgerekend ongeveer 95 euro). Ook komt er een cask strength variant van de Japanse whisky uit die gebotteld is op 60 procent ABV. De oplage van deze variant is beperkt tot 1800 flessen. De prijs hiervan is iets hoger, namelijk 19800 yen (omgerekend ongeveer 125 euro).
De whisky's zijn inmiddels te koop in Japanse whiskyspeciaalzaken. Ook is de drank al online opgedoken op verschillende Japanse website, maar of de expressies wereldwijd uitkomen is niet bekend. De voorgaande drams in de serie zijn beperkt gebleven tot de Japanse markt.
Wist je trouwens dat er een Japanse whisky exclusief naar Nederland onderweg is?

POPULAIR NIEUWS