Nieuwe Mackmyra: ‘voelde echt als een luxe uitdaging’

Nieuws
vrijdag, 24 november 2023 om 17:00
mackmyra dna
Mackmyra heeft een nieuwe small batch whisky uitgebracht die hoge eisen aan het vakmanschap van de distilleerderij stelde. De whisky is namelijk uitsluitend gerijpt in kleinere 30 liter vaten van de Zweedse distilleerderij.
De whisky waarover het gaat is de Mackmyra DNA Small Batch. De nieuwe expressie is het resultaat van spirit die in verschillende vaten gerijpt heeft. Hij is uniek doordat deze exclusief in kleinere vaten gerijpt heeft, wat nog volgens Lii Johnson, blender bij de Zweedse stokerij, voor een bijzonder resultaat gezorgd heeft. De vaten hebben namelijk kleur, diepte en intensiteit aan de drank toegevoegd in een behoorlijk korte tijd. Terwijl het dus een relatief jonge whisky is, profileert deze zich heel anders.
‘Het maken van een kleine batch uit slechts 30 liter vaten voelde echt als een luxe uitdaging. (…) Ik wil deze botteling graag opdragen aan onze fantastische medewerkers van Bodås Gruva, die jaar na jaar voor deze kostbare juweeltjes zorgen.’
De gebruikte vaten voor de whisky zijn als volgt:
  •  33% First Fill Swedish oak
  • 33% Ex-Bourbon
  • 13% Oloroso
  • 9% New American oak
  • 7% Ambassador
  • 5% Pedro Ximénez

Wat is de Mackmyra Small Batch whisky?

De nieuwe Mackmyra expressie is door de unieke rijping een whisky geworden die uiteenlopende tonen bevat. De distilleerderij omschrijft Mackmyra DNA als een whisky die een zeldzaam uniek karakter bevat. De tasting notes zijn als volgt:
Neus: Duidelijke tonen van vanille en chocoladefudge, samen met hints van marsepein en zoete, oranje citrusvruchten zoals mandarijn, rijpe pruimen en een vleugje tropische mango en ananas.
Smaak: Een rijke smaak met een warm mondgevoel, waarbij alle aroma's van de 'neus' terug te vinden zijn. De vanille en fudge zijn daarbij prominent aanwezig, terwijl pittigere tonen van rode appels en gekonfijte gember later voorbij komen.
Afdronk: Lang en evenwichtig met kruidige elementen zoals kaneel en stro met de bitterheid van het eikenhout en zoete rode bessen.
De oplage van de whisky is beperkt tot 2727 flessen. De expressie is vanaf vandaag via Mackmyra verkrijgbaar met een adviesverkoopprijs van 79,90 euro. Wanneer de whisky in de schappen van de speciaalzaken in Nederland terecht komt, is nog niet bekend.
Foto: Mackmyra