Whiskygeschiedenis: Mackmyra onthult eerste Zweedse single malt van 20 jaar oud

Nieuws
zaterdag, 16 september 2023 om 13:00
mackmyra 1
Mackmyra heeft een whiskyprimeur te pakken. De Zweedse distilleerderij heeft een nieuwe single malt whisky uitgebracht die maar liefst 20 jaar oud is. Het is niet alleen de eerste single malt met die leeftijd van Mackmyra, maar ook de eerste van Zweden.
Voor Mackmyra is de lancering van de 20 jaar oude Mackmyra No 001 een mijlpaal vertelt Patrick Björsjö, CEO van Mackmyra Swedisch Whisky. De distilleerderij brengt de whisky uit als een collector’s edition die het resultaat is van het vertrouwen van de mensen die de stokerij steunen.
De Mackmyra No 001 whisky is gestookt volgens het bekende Mackmyra recept en heeft gerijpt in ex-bourbon vaten. Dit betreft niet zomaar vaten, maar de eerste Reserva vaten van de distilleerderij die al op 20 december 2002 gevuld werden. De vaten zijn daarna ook nog eens op een bijzondere plek neergelegd, namelijk 50 meter onder de grond in de Bodås mijn. Daarna is de drank gebotteld op 46,3 procent ABV.

Hieronder vind je de tasting notes van Mackmyra:

Neus: Mouttoetsen, vanille-ijs en rijpe peren gevolgd door tonen van arak en citrus. Uiteindelijk komen er ook tonen van honing voorbij.
Smaak: Een diepe fruitigheid met peren, appels en sinaasappels, met zoethout, peper en wat bittere tonen.
Afdronk: Middellang met duidelijke fruittonen, milde peper en een lichte bittere grapefruitsmaak.
Mackmyra No 001 whisky wordt eind deze maand gelanceerd in Zweden. Vanaf dat moment wordt de drank ook uitgerold op de internationale markt. Hij zal niet overal te koop aangeboden worden, gezien de beperkte oplage van 238 flessen, maar op geselecteerde markten. Welke dat zijn en of Nederland er een van is, is niet bekendgemaakt.
Mackmyra trapte onlangs nog een nieuwe whiskyserie af met de release van Mackmyra Muddus. Voor deze single malt heeft de distilleerderij zich laten inspireren door Middus Park in Zweden. Over die whisky lees je hier meer.

POPULAIR NIEUWS