Ontevreden medewerkers bij Dalmore en Invergordon dreigen met staking

Nieuws
dinsdag, 13 februari 2024 om 11:00
dalmore
Het jaar begint niet rooskleurig voor verschillende distilleerderijen van Whyte & Mackay. Hoewel het financieel goed gaat met beide distilleerderijen, blijkt dat niet zo te zijn bij de werknemers. De gemoederen lopen zo hoog op dat de vakbond GMB Scotland nu wil staken. Zo meldt The Spirits Business.
De vakbond richt zich bij de staking op twee specifieke distilleerderijen van het drankenbedrijf: The Dalmore en Invergordon. Daar hebben de medewerkers een loonsverhoging aangeboden gekregen van tussen de vijf en zes procent. De uitslag van een stemronde is dat maar liefst 94 procent van de leden tegen het aanbod gestemd heeft.
Lesley-Anne MacAskill, organisator van GMB Scotland in de Highlands, vertelt dat het een ‘beledigend’ aanbod is dat door de leden eensgezind afgewezen is. De leden zijn daarbij vastbesloten om elke actie te ondernemen die nodig is om een eerlijke loonsverhoging te krijgen van een bedrijf dat recordwinsten maakt.’
Hiermee doelt McAskill op een mogelijkheid dat er binnenkort gestaakt wordt als de salariseisen niet ingewilligd worden.

Vakbond eist salarisverhoging vanuit Whyte & Mackay van minimaal dubbele cijfers

MacAskill vult dit aan met de melding dat er volgens haar genoeg geld is om minstens een verhoging van dubbele cijfers aan te bieden. ‘Terwijl managers dit grote commerciële succes vieren, worstelen onze leden om de eindjes aan elkaar te knopen tijdens een ongekende crisis van de kosten van levensonderhoud, terwijl ze minder betaald krijgen dan whiskywerknemers elders.‘
Whyte & Mackay heeft in 2022 volgens de vakbond ruim 81 miljoen pond aan winst geboekt. De hoogst betaalde directeur van het bedrijf zou daarbij een salaris hebben van 710.000 pond. GMB Scotland meldt dat dit ruim elf keer zoveel is dan het gemiddelde salaris in het bedrijf.
Daarnaast zijn er volgens MacAskill flink wat dure uitbreidingsplannen voor de Dalmore en Invergordon distilleerderijen, terwijl de medewerkers niet krijgen waar ze recht op hebben. Een van die plannen is de verdubbeling van de opslag bij Invergordon.
Volgens een woordvoerder van Whyte & Mackay zijn er nog steeds loononderhandelingen gaande. Dat het vorige bod afgewezen is door de vakbonden is ook bevestigd, maar volgens het bedrijf gaan de onderhandelingen gewoon door. Over een mogelijke staking meldt de woordvoerder niets.

POPULAIR NIEUWS