Politie ontdekt illegale miljoenenhandel met daarbij exclusieve whiskycollectie

Nieuws
zondag, 02 april 2023 om 9:00
diefstal
‘Miljoenen cash, exclusieve whisky en dure horloges: twee mannen uit West Betuwe aangehouden in internationale drugszaak,’ zo luidt de kop van een nieuwsartikel in De Gelderlander. Een exclusieve whiskycollectie is mede buitgemaakt.

Internationale drugsbende

De politie heeft een grootschalig internationaal onderzoek gehouden met daarbij twee belangrijke punten: ondergronds bankieren en de illegale handel in cocaïne. Dit heeft ertoe geleid dat er in Nederland zeven mensen zijn opgepakt wegens witwassen en/of de handel in harddrugs, en in het buitenland nog ruim twintig. In Nederland zijn er twee mannen uit West Betuwe aangehouden (63 en 43), een vrouw uit Den Haag (47), een man uit Amsterdam (25), een man en vrouw uit Rucphen (67 en 39) en een vrouw uit Roemenië (35).
Ook zijn er arrestaties verricht in een aantal andere Europese landen. De actie heeft ervoor gezorgd dat er een heel ondergronds netwerk van bankiers aan het licht is gekomen en tevens zijn er belangrijke figuren in het drugscircuit ontdekt. Het gaat hier in eerste instantie om een netwerk dat te maken heeft met cocaïne en het witwassen van geld.

Exclusieve whisky geliefd bij dieven

Er is een kleine rol voor whisky weggelegd in dit vieze gebeuren. Zo is er ruim twee miljoen euro cash gevonden en zijn er auto’s in beslag genomen met verborgen ruimtes. Deze vruimtes zaten vol met dure horloges én een exclusieve whiskyverzameling. Dit is het enige wat bekend is. Het is onduidelijk om welke whisky’s het gaat en of deze gestolen zijn.
Dure of gelimiteerde whisky’s zijn interessant voor dieven om te stelen omdat het (op termijn) veel geld kan opleveren. In België worden er geregeld dieven opgepakt die dure whisky’s confisqueren. Zo nam er laatst een dief op klaarlichte dag een whisky mee, zo was te zien op camerabeelden. Slijters zorgen er vaak voor dat hun duurste whisky niet 'gewoon' in de winkel staat.