Verstappen tekent bij Heineken maar wat is de rol van whisky in Formule 1?

Best of
zondag, 02 april 2023 om 7:00
mclaren jack daniels
We worden al van jong af aan geleerd dat alcohol en autorijden niet samen gaan. Toch hebben whisky en de Formule 1 al een lange tijd een nauwe band met elkaar, die verder gaat dan alleen sponsoring (Max Verstappen heeft net een deal met Heineken). 
De Formule 1 heeft een rijke geschiedenis, inclusief een aantal bekende sponsors die onlosmakelijk verbonden zijn met de sport. Lange tijd hebben sigarettenmerken F1 gedomineerd. Zo zullen veel liefhebbers nog wel de Marlboro-achtervleugel herinneren op de bolides van Ferrari, evenals hetzelfde merk op de iconische MP4/4 van McLaren. De BAR Honda kon je ondertussen bijna niet onderscheiden van een pakje Lucky Strike.
Sindsdien zijn de regels omtrent reclame van tabak alleen flink aangescherpt, waardoor tabaksfabrikanten niet meer hun goederen mogen tonen op F1-auto’s - ondanks dat Marlboro en Ferrari het nog stiekem hebben geprobeerd met Mission Winnow. In plaats daarvan hebben andere merken hun slag geslagen. Zo hebben verschillende whiskymerken de mogelijkheden van de sport gezien.

De officiële F1 whisky

Het begon allemaal in 2005. Johnnie Walker besloot toen om de sponsor te worden van McLaren, nadat het Britse team door Europese regelgeving de samenwerking met West moet stopzetten. Het begon nog klein, met het logo van het bekende whiskymerk dat te zien was op de brandwerende pakken en de helmen van de pit crew van McLaren.
Het Schotse bedrijf heeft de samenwerking verder uitgebouwd om vervolgens in 2014 zelf de officiële whisky van de Formule 1 te worden. De ‘Striding Man’ was vervolgens overal op het circuit te zien, van de borden om coureurs die uit de baan vliegen op te vangen, tot aan grote overhangende banners. Keek je naar de Formule 1, dan kon je niet om Johnnie Walker heen. De laatste jaren heeft Heineken die positie alleen overgenomen, waardoor je nu overal het iconische groen tegenkomt.
De sponsoring was alleen niet de eerste keer dat Johnnie Walker en de Formule 1 in aanraking kwamen. Een nazaat van de oprichter van het whisky-imperium, genaamd Rob Walker, richtte namelijk in 1958 zijn eigen F1-team op. In het eerste seizoen wist het team de Grand Prix van Argentinië te winnen, met Stirling Moss achter het stuur.

Meer whisky-merken in de sport

Sinds Johnnie Walker begon met het sponsoren van een Formule 1-team, hebben we ook andere merken gezien die de stap hebben genomen. Zo was jarenlang het logo van Whyte & Mackay goed te zien op de auto’s van Force India tussen 2008 en 2013. Die ‘samenwerking’ was ook niet zo vreemd, omdat Force India-eigenaar Vijay Mallya ook de eigenaar was van het whiskymerk via United Spirits.
En voor het aankomende seizoen is ook een gloednieuw whiskymerk te zien op een F1-auto. McLaren werkt namelijk opnieuw samen met een distilleerderij, deze keer het bekende Amerikaanse merk Jack Daniels. Het logo is duidelijk met wit op zwart te zien aan de zijkant van de voorvleugel.

Whisky en F1-coureurs

Maar de band tussen whisky en de koningsklasse van de motorsport gaat verder dan alleen sponsoring. Er zijn namelijk ook whisky’s te vinden die een diepe band hebben met teams en coureurs. Zo hebben Bowmore en Aston Martin samen een limited edition whisky gemaakt. Maak je geen zorgen, hij heeft niet de smaak van benzine.
En dan zijn er ook nog F1-coureurs die duidelijk een passie hebben voor whisky. In 2019 heeft David Coulthard in samenwerking met Highland Park twee whisky’s in gelimiteerde oplage gemaakt. Een gedeelte van de opbrengst wordt gebruikt voor goede doelen in de regio van Dumfries & Galloway, het gebied waar Coulthard is opgegroeid.
Formule 1-wereldkampioen Jenson Button gaat nog een stapje verder. De Brit heeft namelijk vorig jaar zijn eigen whiskymerk opgericht, samen met de whisky-expert George Koutsakis.De eerste blend van het zogeheten Coachbuilt is nu beschikbaar en mixt de smaken van de vijf whiskyregio's van Schotland samen. Dat is goed gelukt, want de whisky heeft meteen meerdere prijzen in de wacht gesleept. Button is nu dus niet alleen succesvol als F1-coureur.
Wist je dat we allerlei toffe prijsvragen hebben? 

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties