Schotten kunnen binnenkort aan de pomp ‘whisky’ tanken

Nieuws
dinsdag, 04 juni 2024 om 12:00
whisky tanken
Bijzonder nieuws uit de driving wereld. Want Schotse wetenschappers hebben kennelijk ontdekt hoe een biobrandstof gemaakt kan worden van bijproducten van whisky. Staan we straks aan de pomp whisky te tanken?
RTL Nieuws komt met het bericht over whisky tanken, een uiterst serieuze zaak. Als je een jongere zou vragen wat het betekent om whisky of meer in het algemeen alcohol tanken betekent, wordt waarschijnlijk niet gedacht aan auto’s en benzinestations. Daar gaat het nu dus wel om.

Whisky tanken aan de pomp in Schotland?

Zo schrijft RTL Nieuws het volgende: ‘Schotten kunnen mogelijk binnenkort een biobrandstof tanken die geheel uit de restproducten van de productie van whisky is gemaakt. De auto hoeft er zelfs niet voor aangepast te worden. Het biobutanol levert 30 procent meer energie dan ethanol. De basisstoffen voor de biobutanol zijn het droesem en de pot ale, een vloeistof die na destillatie achterblijft in de ketel.’
Het schijnt zo serieus genomen te worden dat de Edinburgh Naper University patent heeft aangevraagd. Het idee hierachter is om er een business van te maken en biobrandstof met de bijproducten van whisky groots af te zetten in de markt.

Niet voor het eerst dat er aan biobutanol gedacht wordt

Celtic Renewables heeft al enige tijd geleden gewerkt met het idee achter biobutanol van het afval uit whisky. Ook dit bedrijf maakte succesvol een vervanger voor diesel of benzine, maar dit is nog niet commercieel uitgerold. Wie weer gebeurt dat met de aanvraag van het patent door Edinburgh Naper University nu wel.

Wat gaat dit betekenen voor Nederland?

Nederland hoeft niet te rekenen op zo’n commerciële instelling, omdat de productie van whisky hier simpelweg veel lager is dan dat in Schotland. In Schotland wordt er jaarlijks 1600 miljoen liter pot ale en 187.000 ton droesem geproduceerd.
Verder hoeven auto’s niet aangepast te worden voor de nieuwe biobrandstof. Zag jij dit aankomen dat de Schotten in de toekomst wellicht een soort whisky in hun auto zullen gooien?

Poll

Whisky en F1

Meer weten over de rol van whisky in combinatie met auto's? Lees dan bijvoorbeeld wat we geschreven hebben over formule 1 op deze pagina. Zo heeft Jenson Button bijvoorbeeld zijn eigen whiskymerk gelanceerd.
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek Image
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties