Nc'Nean viert de release van de Huntress Orchard Cobbler single malt whisky

Rubrieken
dinsdag, 04 juni 2024 om 8:00
nc nean whisky
Terwijl iedereen tijdens corona thuis moest zitten, werden er stilletjes allerlei baby’s geboren, zo ook in de whisky-industrie. In 2020 werd de eerste Nc’Nean whisky uitgebracht, een fles met een herkenbaar etiket en bloemmotief. Nu, vier jaar later, is het tijd voor een hernieuwde kennismaking met deze fijne Highland whisky.
Plaats van handeling is het Haagse Kijkduin, waar op een zonnige woensdagavond Suzanne Riviere, European Brand Ambassador, een aantal interessante whisky’s presenteert. Importeur Craft Spirits zorgt voor wat lekkere hapjes en Beachhouse Kijkduin fungeert als sfeervolle locatie aan het strand waar we met een toepasselijke Nc'Nean cocktail verwelkomd worden.

Organische whisky

Nc’Nean is een van de eerste distilleerderijen die organische whisky op de markt heeft gebracht, met 100 procent biologisch geteelde Schotse gerst. Wat de distilleerderij verder bijzonder maakt, is dat de productie in de distilleerderij volledig op basis van duurzame energie plaatsvindt én dat de flessen zijn gemaakt van gerecycled glas.
Bij de start was Nc’Nean bovendien de eerste distilleerderij die vrijwel volledig werd gerund door dames; vooruit er was één man. De missie van het bedrijf is duidelijk: zoveel mogelijk ecologisch te werk gaan en whisky produceren met een zo klein mogelijke footprint. Logischerwijs staat de smaak daarbij op één.

Een godendrank vernoemd naar een godin

Voordat we beginnen vertelt Riviere wat over Nc'Nean en de oorsprong van de naam en de stokerij. De naam Nc’Nean is een samenstelling van het Nc wat 'dochter van' betekent. Nean is afkomstig van de oude Keltische godin Neachneohain. Zij is de koningin van de geesten en beschermer van de natuur. De verhalen rondom de godin draaien bovendien voor een groot deel om de jacht. Daarnaast is het de Gaelic naam voor “queen of spirits”. Een vrouwelijke invloed voor deze godendrank dus.
Nc’Nean is een whisky die iets bijzonders heeft te bieden in het whiskylandschap. De organische whisky’s hebben snel aanzien gekregen in de whisky-industrie en tijdens dit evenement mogen we onder meer smullen van de nieuwste expressie, de Huntress Orchard Cobbler.

Een fruitige spirit als aftrap

Het programma bestaat uit vier whisky’s. De eerste kan eigenlijk geen whisky genoemd worden, maar is wel bijzonder en smaakvol. Het gaat om de Organic Botanical Spirit. Dit is een ontzettend zacht drankje gemaakt van de new make spirit van Nc’Nean en diverse kruiden zoals jeneverbes, heide en tijm. De smaak van koriander komt daarbij ook duidelijk naar voren. Het geheel lijkt een beetje op jonge jenever met veel kruiden. Verrassend lekker en ook goed te gebruiken voor cocktails.
Daarna staat het vlaggenschip van de Nc’Nean whisky’s op het programma. De Organic single malt is een whisky zonder age statement, die licht en fruitig is. De spirit heeft gerijpt in ex-Amerikaanse bourbonvaten (35 procent) en shaved, toasted en re-charred (STR) rode wijn vaten (65 procent).
In de smaak zijn duidelijk tonen van citrus, vanille en abrikozen aanwezig. Het geheel levert een prettig drinkbare whisky op, die volwassen en goed in balans is.

Het is overigens géén new make spirit in het glas :)

De Huntress serie

Twee keer per jaar brengt Nc’Nean een speciale whisky uit in de lente en de herfst. We proeven de Huntress Orchard Cobbler, de nieuwste expressie voor de lente van 2024 die nu te koop is. De whiskyserie van de distilleerderij komt nu met de derde expressie, die een bijzondere smaak heeft. De drank is namelijk gestookt vlak na het overschakelen tussen twee recepten. Hierdoor is de spirit duidelijk veel fruitiger uit de verf gekomen.
Dit, gecombineerd met de rijping in een mix van fruitige vaten (STR ex-rode wijn vaten, ex bourbon vaten én ex-olorosovaten), geeft een opmerkelijk resultaat waar ook de naam van de whisky vandaan komt. In de neus profileert de drank zich met tonen van Cherry Bakewell of een Orchard Cobbler. Beide termen zullen in Nederland niet veel voorbij komen, maar daar heeft Craft Spirits iets op bedacht.
Met het recept van een orchard cobbler wordt een stuk huisgemaakte taart geserveerd die de whisky perfect aanvult en iedereens smaakpapillen weet te verwennen. De kok in kwestie is de oma van van Riley van Eijkelenborg, de eigenaar van Craft Spirits.
Na een hapje taart is het tijd voor de whisky. Het is een ongelooflijk fruitige whisky met veel appel en peer in de smaak. Vandaar ook de naam Orchard, wat boomgaard betekent.

Quiet Rebels serie

De laatste dram en tevens de afsluiter van de dag is nog een bijzondere expressie. Iedere herfst brengt Nc’Nean een versie van haar Quiet Rebels serie uit. De serie is een eerbetoon aan een van de medewerkers van Nc’Nean. Dit keer is de eer aan distilleerderij manager Gordon.
De whisky die hij heeft gekozen is een expressie die gerijpt heeft in diverse vaten, met als opvallendste een Rivesaltes vat. Dit is een zoete Franse wijn, die de whisky in combinatie met een groter aandeel sherryvaten een heerlijk karakter geeft van crème brûlée en pruimenjam.
Zowel de Huntress als de Quiet Rebel whisky hebben een alcoholpercentage van 48,5 procent. Dit is het ideale percentage om whisky goed op smaak te houden in een fles die open is. Kijk, daar worden we blij van! En met dit blije gevoel nemen we uiteindelijk afscheid van de brand ambassador van Nc'Nean en de rest van het gezelschap, terwijl de zon langzaam achter de horizon wegzakt.
Ontdek ook onze andere sfeerverslagen.
Glencairn whiskey glas twinset van 2 glazen Image
Glencairn whiskey glas twinset van 2 glazen
EUR17.25
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties