De leukste feitjes en kennis over whisky en sigaren

Best of
zondag, 31 maart 2024 om 12:00
sigaar whisky
Het zal je op verschillende socialemediakanalen niet ontgaan zijn dat je geregeld iemand whisky ziet drinken met een mooie sigaar in zijn hand. Veelal in een chique setting zittend in een dikke chesterfield stoel met alle toebehoren zoals cutter en een aansteker, genietend van een goed glas whisky. Maar hoe zit het nou met combinatie van deze twee delicate producten?
disclaimer: Rook niet als je geen 18 bent of ouder en dit artikel is ook niet om je aan te moedigen om te gaan roken. Doe dat vooral niet als je dat niet doet. Maar áls je al rookt en whisky drinkt, kan je dit artikel wellicht waarderen.

Waarom combineren zoveel mensen whisky en sigaren?

Het is altijd de vraag of rum, koffie of whisky beter is met een goede sigaar. Toch kunnen we daar meteen duidelijk over zijn: dit is een persoonlijke voorkeur. Whiskyliefhebbers zullen natuurlijk altijd roepen dat sigaren het beste matcht met de godendrank.
Whisky en sigaren hebben namelijk veel gemeen, zoals vakmanschap en rijping en daarnaast kunnen ze de lokale tradities en terroirs weerspiegelen. Sommige sigarenliefhebbers combineren hun rook graag met whisky omdat ze vaak dezelfde smaken hebben. Sigaren kunnen hints van kruiden, chocolade, noten en zelfs leer hebben. Whisky produceert enigszins vergelijkbare tonen, waaronder kruiden, zwarte peper, kruidnagel, tabak, samen met zoete vanille, karamel, chocolade, bloemen, roos en honing. Beide zijn dan ook bedoeld om langzaam van te genieten, waardoor de drinker wordt gedwongen uit te ademen en te ontspannen.
hand met sigaar

Stevige rook, stevige drank

Net als bij wijn-etencombinaties draait het om evenwicht. Je wilt niet dat de een de ander overheerst. We hebben eerder al gezegd dat whisky en sigaren dezelfde smaakprofielen hebben. En zoals bij de whiskysmaak bepalend is uit welk land deze komt en het klimaat en de vaten van belangrijk zijn, is bij tabak belangrijk waar deze geteeld is, en zijn het klimaat en de rijping net zo belangrijk.
De intensiteit van de smaak van een sigaar komt van de omhulsels en vullingen, die sterk, medium of licht kunnen zijn. Het grootste deel van de sterke en lichte tabak ter wereld, ook wel filler genoemd, wordt verbouwd in Cuba, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek. Volle sigaren passen het beste bij volle whisky's, deels omdat ze gemeenschappelijke smaken delen. Om een voorbeeld te geven: als je een sterke kruidige Cubaanse sigaar rookt, combineer deze dan met een sterke whisky uit de Schotse Hooglanden zoals bijvoorbeeld een Clynelish 14 jaar. Een licht tot medium Nicaragua sigaar zal daarentegen goed passen bij een Speyside The Balvenie 12 years.
De beste manier om de juiste combinatie voor jouw smaak te vinden is door bij één soort whisky te blijven en vervolgens een paar verschillende soorten sigaren te proberen. Hierdoor worden variabelen geëlimineerd die een rol gaan spelen bij alle verschillende tonen die whisky’s hebben. Als je eenmaal een combinatie van whisky en sigaren hebt gevonden die bij je past, dan kan je gemakkelijk dezelfde sigaar proberen met een vergelijkbare whisky die dezelfde soort tonen deelt. Als je bijvoorbeeld een kruidige whisky vindt die goed bij je sigaar past, dan moeten andere flessen uit dezelfde familie die sigaar ook aanvullen.

Oefening baart kunst

Er bestaat geen geheime formule voor het combineren van sigaren en whisky. Whisky en sigaren gaan in ieder geval goed samen omdat ze allebei bedoeld zijn om langzaam van te genieten. Als je geen ervaring hebt met sigaren is dit een uitstekend moment om je plaatselijke sigarenwinkel te bezoeken. Een goede sigarenboer of tabakszaak zal jouw persoonlijke voorkeuren matchen met de perfecte smaken van de sigaar.
Zie hier de rest van onze best-of-verhalen.
Foto: Pexels
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op31 maart 2024. Verder is dit artikel onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.  

POPULAIR NIEUWS